10/29/2017

10/29/2017

Placuszki cztery sery z rukolą i granatem




Nie raz podkreślaliśmy, że uwielbiamy placuszki. I wcale nie mamy na myśli tylko tych słodkich! Placuszki w wersji wytrawnej są równie genialne. Proste w przygotowaniu i pyszne. Poniżej mamy dla Was propozycję na placuszki cztery sery z dodatkami. Musicie się skusić ;-) 



Składniki:

  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • po około 30 g serów: camambert, cheddara (startego na tarce), blue, feta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta pieprzu
  • garść rukoli
  • połówka granatu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy

Wykonanie:
Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko i mieszamy trzepaczką. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy energicznie trzepaczką, aby nie pojawiły się grudki. Następnie dodajemy pokrojone sery i starty cheddar, doprawiamy pieprzem i wszystko mieszamy. Odstawiamy na około 5 minut.
W tym czasie rukolę wkładamy do miski. W małej miseczce mieszamy sok z cytryny, musztardę i miód. Polewamy dressingiem rukolę, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim placuszki, z dwóch stron na złoty kolor.
Placuszki zdejmujemy z patelni, układamy na talerzu, na wierzch wykładamy rukolę. Całość obficie posypujemy pestkami granatu.









2 komentarze: