10/25/2017

10/25/2017

Bulgur z pieczarkami, serem feta i rukolą oraz udka duszone w sosie teriyaki






Dziś propozycja obiadowa, zwłaszcza dla tych, którzy cenią sobie słodko-kwaśne oraz nieco pikantne połączenia smakowe. My je uwielbiamy! Przygotowanie tego obiadu wymaga poświęcenia trochę czasu (czas duszenia udek), ale nie wymaga specjalnych umiejętności - mamy nadzieję, że dzięki temu go polubicie :-)

Składniki:
  • około 50 dag udek drobiowych
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 200 g bulguru
  • 1 nieduża cebula
  • 100 g pieczarek
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • ser feta do pokruszenia na wierzch
  • rukola
 
Wykonanie:
Mięso z udek oddzielamy od kości.  Przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą sos sojowy, oliwę, miód, ocet ryżowy i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Tak przyrządzoną marynatą macerujemy mięso, przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie udka podsmażamy na rozgrzanej patelni, na dość dużym ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Następnie zalewamy je 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i dusimy na bardzo wolnym ogniu przez około 60-90 minut (co jakiś czas sprawdzamy stopień ich miękkości i kontrolujemy czy nie wyparowała woda, jeśli tak, dolewamy jej po trosze).
Na około 15 minut przed końcem duszenia mięsa gotujemy w osolonej wodzie bulgur.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę  cebulę, następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy około 5-7 minut. Następnie na patelnię dodajemy ugotowany bulgur, dodajemy passatę pomidorową i wszystko przesmażamy jeszcze około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy rukolę, mieszamy.
Tak przygotowany bulgur wykładamy na talerze. Na wierzchu kładziemy gotowe mięso i całość obficie posypujemy pokruszonym serem feta.



5 komentarzy:

  1. Można ten bulgur jeść bez pieczarek i znacznie straci na jakości?? :( Mam nadzieję żę macie jakieś dania które jesteście w stanie zaproponować biegaczom. Mój blog:
    https://hemero-hemero.blogspot.com/

    Pozdrwiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez pieczarek też na pewno będzie smaczne ;-) Nie tworzymy specjalnie zbilansowanych posiłków dla osób uprawiających jakiś rodzaj sportu, tworzymy posiłki w oparciu o smak i "zdrowy rozsądek" - staramy się łączyć produkty tak, aby były zdrowe i smaczne zarazem ale nigdy nie wyliczamy ich wartość odżywczych itp. Tak więc na naszym blogu na pewno znajdą się przepisy, które mogłyby się sprawdzić dla biegaczy, ale być może trzeba by je było nieco modyfikować pod kątem uprawianego sportu. Tak czy siak, bulgur polecamy :-) Pozdrowienia!

      Usuń
  2. Czy udka trzeba obierac ze skory? Ewentualnie jakim miesem mozna zastapic to podane W przepisie?

    Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórę na udkach najlepiej zostawić, zwłaszcza podczas pierwszej obróbki (smażenia) skóra będzie tu odgrywała ważną rolę. W zasadzie można tu użyć każdego rodzaju mięsa: np. łopatkę wieprzową, rostbef, łopatkę czy łatę wołową (tylko zmieni nam się tutaj prawdopodobnie czas gotowania), lepiej sprawdzi się mięso nieco poprzerastane tłuszczem jak np. łopatka niż chociażby chuda polędwica, choć z tą też ewentualnie można by spróbować :-) Raczej nie polecam piersi z kurczaka/indyka, te części drobiu tutaj niekoniecznie się sprawdzą.

      Usuń