Dziś
propozycja obiadowa, zwłaszcza dla tych, którzy cenią sobie słodko-kwaśne oraz
nieco pikantne połączenia smakowe. My je uwielbiamy! Przygotowanie tego obiadu
wymaga poświęcenia trochę czasu (czas duszenia udek), ale nie wymaga
specjalnych umiejętności - mamy nadzieję, że dzięki temu go polubicie :-)
Składniki:
- około 50 dag udek drobiowych
- 100 ml sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 200 g bulguru
- 1 nieduża cebula
- 100 g pieczarek
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- ser feta do pokruszenia na wierzch
- rukola
Wykonanie:
Mięso z udek oddzielamy od
kości. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy
ze sobą sos sojowy, oliwę, miód, ocet ryżowy i przeciśnięte przez praskę 2
ząbki czosnku oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Tak przyrządzoną marynatą
macerujemy mięso, przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na około 1
godzinę do lodówki.
Po tym czasie udka
podsmażamy na rozgrzanej patelni, na dość dużym ogniu po około 3 minuty z
każdej strony. Następnie zalewamy je 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i
dusimy na bardzo wolnym ogniu przez około 60-90 minut (co jakiś czas sprawdzamy
stopień ich miękkości i kontrolujemy czy nie wyparowała woda, jeśli tak,
dolewamy jej po trosze).
Na około 15 minut przed
końcem duszenia mięsa gotujemy w osolonej wodzie bulgur.
Na patelni podsmażamy
pokrojoną w kostkę cebulę, następnie
dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy około 5-7 minut.
Następnie na patelnię dodajemy ugotowany bulgur, dodajemy passatę pomidorową i
wszystko przesmażamy jeszcze około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia,
dodajemy rukolę, mieszamy.
Tak przygotowany bulgur
wykładamy na talerze. Na wierzchu kładziemy gotowe mięso i całość obficie posypujemy
pokruszonym serem feta.
Mniam :D Sama pyszność :D
OdpowiedzUsuńMożna ten bulgur jeść bez pieczarek i znacznie straci na jakości?? :( Mam nadzieję żę macie jakieś dania które jesteście w stanie zaproponować biegaczom. Mój blog:
OdpowiedzUsuńhttps://hemero-hemero.blogspot.com/
Pozdrwiam!!
Bez pieczarek też na pewno będzie smaczne ;-) Nie tworzymy specjalnie zbilansowanych posiłków dla osób uprawiających jakiś rodzaj sportu, tworzymy posiłki w oparciu o smak i "zdrowy rozsądek" - staramy się łączyć produkty tak, aby były zdrowe i smaczne zarazem ale nigdy nie wyliczamy ich wartość odżywczych itp. Tak więc na naszym blogu na pewno znajdą się przepisy, które mogłyby się sprawdzić dla biegaczy, ale być może trzeba by je było nieco modyfikować pod kątem uprawianego sportu. Tak czy siak, bulgur polecamy :-) Pozdrowienia!
UsuńCzy udka trzeba obierac ze skory? Ewentualnie jakim miesem mozna zastapic to podane W przepisie?
OdpowiedzUsuńDziekuje
Skórę na udkach najlepiej zostawić, zwłaszcza podczas pierwszej obróbki (smażenia) skóra będzie tu odgrywała ważną rolę. W zasadzie można tu użyć każdego rodzaju mięsa: np. łopatkę wieprzową, rostbef, łopatkę czy łatę wołową (tylko zmieni nam się tutaj prawdopodobnie czas gotowania), lepiej sprawdzi się mięso nieco poprzerastane tłuszczem jak np. łopatka niż chociażby chuda polędwica, choć z tą też ewentualnie można by spróbować :-) Raczej nie polecam piersi z kurczaka/indyka, te części drobiu tutaj niekoniecznie się sprawdzą.
Usuń