Nowy tydzień witamy pysznym, aksamitnym sernikiem
jogurtowym o smaku herbaty matcha. Jest lekki i delikatny. Za pierwszym razem
gdy go robiliśmy pojawiły nam się grudki z żelatyny (co zresztą widać na
zdjęciu), ale to dlatego że nie zahartowaliśmy żelatyny przed dodaniem jej do
masy jogurtowej. Jeśli jednak nie popełnicie tego błędu otrzymacie gładką i
aksamitną konsystencję.
Składniki (na formę o średnicy 23
cm)
- 200 g herbatników
- około 50 g masła (roztopionego)
- 800 ml jogurtu naturalnego greckiego
- 300 ml śmietany kremówki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki herbaty matcha
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 limonki
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy, dodajemy do
nich roztopione masło, mieszamy. Wykładamy równą warstwę na spód tortownicy
wyłożony papierem do pieczenia. Dociskamy.
Jogurty przekładamy do miski,
dodajemy cukier puder oraz herbatę matcha i całość mieszamy. Następnie dodajemy
sok z jednej limonki i skórkę otartą z dwóch limonek, ponownie mieszamy.
Kremówkę ubijamy, a następnie
stopniowo łączymy ją z kremem jogurtowym, delikatnie mieszając po dodaniu
kolejnej partii śmietany.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i
mieszamy do rozpuszczenia, studzimy do temperatury pokojowej.
Następnie dodajemy do żelatyny po 1
łyżce kremu jogurtowego tak, aby zahartować żelatynę i aby nie pojawiły nam się
grudki. Dodajemy do żelatyny około 2-3 łyżki, a następnie przelewamy żelatynę
do całego kremu. Mieszamy.
Wykładamy krem na warstwę z herbatników.
Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny, aby masa stężała. Gdy
masa stężeje wierzch sernika możemy udekorować herbatnikami, limonką lub
bezami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz