10/23/2017

10/23/2017

Jogurtowy sernik matcha na zimno z herbatnikami





Nowy tydzień witamy pysznym, aksamitnym sernikiem jogurtowym o smaku herbaty matcha. Jest lekki i delikatny. Za pierwszym razem gdy go robiliśmy pojawiły nam się grudki z żelatyny (co zresztą widać na zdjęciu), ale to dlatego że nie zahartowaliśmy żelatyny przed dodaniem jej do masy jogurtowej. Jeśli jednak nie popełnicie tego błędu otrzymacie gładką i aksamitną konsystencję.


Składniki (na formę o średnicy 23 cm)
  • 200 g herbatników
  • około 50 g masła (roztopionego)
  • 800 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki herbaty matcha
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 2 limonki

Wykonanie:
Herbatniki kruszymy, dodajemy do nich roztopione masło, mieszamy. Wykładamy równą warstwę na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Dociskamy.

Jogurty przekładamy do miski, dodajemy cukier puder oraz herbatę matcha i całość mieszamy. Następnie dodajemy sok z jednej limonki i skórkę otartą z dwóch limonek, ponownie mieszamy.
Kremówkę ubijamy, a następnie stopniowo łączymy ją z kremem jogurtowym, delikatnie mieszając po dodaniu kolejnej partii śmietany.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia, studzimy do temperatury pokojowej.
Następnie dodajemy do żelatyny po 1 łyżce kremu jogurtowego tak, aby zahartować żelatynę i aby nie pojawiły nam się grudki. Dodajemy do żelatyny około 2-3 łyżki, a następnie przelewamy żelatynę do całego kremu. Mieszamy.

Wykładamy krem na warstwę z herbatników. Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny, aby masa stężała. Gdy masa stężeje wierzch sernika możemy udekorować herbatnikami, limonką lub bezami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz