11/03/2017

11/03/2017

Szybki i zdrowy obiad: bulgur z dodatkami (pieczarkami, rzodkiewką, pieczonymi batatami i hummusem)





Dzień dobry w piąteczek :-)! Weekend postanowiliśmy przywitać bardzo zdrowo, ale szybko i prosto. Mamy dla Was pomysł na miskę pełną pysznych smaków: bulgur, pieczarki, rzodkiewka, frytki z batatów z hummusem  (musicie ich spróbować!), oraz bonus w postaci szarpanej wieprzowiny, która została nam z poprzedniego obiadu. Jednak składnik mięsny możecie pominąć (chyba, że też zalegają Wam w lodówce jakieś resztki). Wersja wege też jest pyszna.


Składniki (na 2 porcje)

  • 200 g bulguru
  • około 5-6 łyżek hummusu (przepis znajdziecie
  • 200 g pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • 2 bataty
  • 6 rzodkiewek
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 1/3 papryczki chilli
  • oliwa, sól, pieprz


Wykonanie:
Bataty porządnie  szorujemy gąbeczką (nie obieramy ich ze skórki tylko dobrze myjemy). Następnie kroimy je w dość cienkie plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220C, zapiekamy około 15-20 minut (w zależności od grubości plastrów).
Bulgur gotujemy w osolonej wodzie.
Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę kroimy w drobna kostkę. Papryczkę chilli siekamy. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, następnie podsmażamy cebulę wraz z papryczką chilli, aż cebula się zeszkli.
Pieczarki obieramy, kroimy wg uznania (np. w pół-plasterki). Dodajemy do cebuli i podsmażamy około 7-10 minut na średnim ogniu.
Miętę siekamy, mieszamy z ugotowanym bulgurem. Wykładamy na talerz. Następnie na talerz kładziemy usmażone pieczarki, pokrojone w plasterki rzodkiewki, frytki z batatów oraz hummus. 



2 komentarze: