Dzień dobry w piąteczek :-)! Weekend
postanowiliśmy przywitać bardzo zdrowo, ale szybko i prosto. Mamy dla Was
pomysł na miskę pełną pysznych smaków: bulgur, pieczarki, rzodkiewka, frytki z
batatów z hummusem (musicie ich
spróbować!), oraz bonus w postaci szarpanej wieprzowiny, która została nam z poprzedniego
obiadu. Jednak składnik mięsny możecie pominąć (chyba, że też zalegają Wam w
lodówce jakieś resztki). Wersja wege też jest pyszna.
Składniki (na 2 porcje)
- 200 g bulguru
- około 5-6 łyżek hummusu (przepis znajdziecie
- 200 g pieczarek
- 1 nieduża cebula
- 2 bataty
- 6 rzodkiewek
- kilka gałązek świeżej mięty
- 1/3 papryczki chilli
- oliwa, sól, pieprz
Wykonanie:
Bataty porządnie szorujemy gąbeczką (nie obieramy ich ze skórki
tylko dobrze myjemy). Następnie kroimy je w dość cienkie plasterki. Układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i
pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220C, zapiekamy około 15-20
minut (w zależności od grubości plastrów).
Bulgur gotujemy w
osolonej wodzie.
Rzodkiewki kroimy w
cienkie plasterki.
Cebulę kroimy w drobna
kostkę. Papryczkę chilli siekamy. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy,
następnie podsmażamy cebulę wraz z papryczką chilli, aż cebula się zeszkli.
Pieczarki obieramy,
kroimy wg uznania (np. w pół-plasterki). Dodajemy do cebuli i podsmażamy około
7-10 minut na średnim ogniu.
Miętę siekamy, mieszamy
z ugotowanym bulgurem. Wykładamy na talerz. Następnie na talerz kładziemy
usmażone pieczarki, pokrojone w plasterki rzodkiewki, frytki z batatów oraz
hummus.
ale głodna się zrobiłam, uwielbiam takie obiady!
OdpowiedzUsuńProste, pyszne i zdrowe :-)
Usuń