Wakacje chylą się ku końcowi, ale nie ma co rozpaczać.
Warto natomiast w tych ostatnich dniach sierpnia zaserwować sobie takie oto
kolorowe śniadanie: chrupiącą, pełną orzechów granolę z malinami, jogurtem i
miodem.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 czubate łyżki płatków orkiszowych
- 2 czubate łyżki płatków jaglanych
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1 szklanka mieszanki ulubionych orzechów (np. laskowych, migdałów, nerkowców, włoskich)
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- 3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- dodatkowo: maliny, jogurt grecki, miód
Wykonanie:
Wszystkie składniki (poza migdałami
w płatkach) wkładamy do miseczki, a następnie mieszamy tak, aby miód i olej
kokosowy oblepiły wszystkie suche składniki (można dodać trochę więcej miodu
lub oleju).
Wymieszaną masę wykładamy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 5 minut. Po tym czasie blaszkę
wysuwamy z piekarnika, granolę mieszamy łyżką, po czym ponownie wstawiamy do
piekarnika na około 5-7 minut. Na około 2 minuty przed wyjęciem granoli z
piekarnika, posypujemy ją migdałami w płatkach, zapiekamy. Gdy granola nabierze
złocistego koloru wyjmujemy ją z piekarnika, ponownie mieszamy łyżką, a
następnie studzimy.
Do miseczek nakładamy granolę,
jogurt (na którym robimy kleksy z miodu) oraz maliny.
Lekko,zdrowo,kolorowo-czy trzeba czegoś więcej? :)))
OdpowiedzUsuńhaha, dokładnie :-D
UsuńA jaki rodzaj miodu najlepiej do tego pasuje? :( Poza tym wygląda to przepysznie.
OdpowiedzUsuńWedle gustu:-) my użyliśmy chyba lipowo-spadziowego, ale myślę, że akacjowy też byłby super! Pozdrawiamy! :-)
UsuńMam tylko rzepakowy, on jest taki subtelny. No nic - jakiego mam, takiego użyje...
OdpowiedzUsuń