7/28/2017

7/28/2017

Domowe lody jogurtowo-brzoskwiniowe (bez jajek i cukru)



Choć tego lata pogoda jest dość kapryśna, lody w lipcu są zawsze na miejscu :-) Szczególnie te zrobione własnoręcznie. Nie wszyscy jednak mamy maszyny do lodów, a te "gałkowe" lody dość trudno zrobić bez niej. Dlatego rewelacyjnym rozwiązaniem są lody na patyku - wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie foremki, przygotować krem, a następnie go zmrozić. Prosto, szybko i smacznie ;-)

Składniki:

  • 400 ml jogurtu greckiego 
  • 2 banany 
  • 4 dojrzałe brzoskwinie/nektarynki


Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolitą masę (nektarynki można uprzednio obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne). Masę wylewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika na około 8-10 godzin.
Wskazówka: Aby wyjąć lody z pojemniczków najlepiej na kilka chwil zanurzyć pojemniczek w szklance z gorącą wodą.
Lody możemy dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą i posypać bakaliami.




5 komentarzy:

  1. Paragraph writing is also a fun, if you be familiar with
    after that you can write if not it is difficult to
    write.
    wholesale NHL jerseys

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze kiedy kupuje lody gotowe w pierwszym lepszym sklepie, mam wyzuty sumienia że ładuje w siebie tony chemii i cukru.. na upalne dni muszę spróbować zrobić właśnie takie domowe, zdrowe lody! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne, super proste i bardzo smaczne. Domowe lody to jest to ;)

    OdpowiedzUsuń