Składniki:
- 200 g daktyli
- 1 ½ szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 450)
- 2 łyżki kakao
- 200 g czekolady deserowej
- 2 łyżki cukru
- 15 dag masła
- 3 jaja
- szczypta soli
Wykonanie:
Daktyle wsypujemy do
garnuszka, zalewamy mlekiem i gotujemy około 5-10 minut, aż daktyle zmiękną.
Wówczas zdejmujemy je z ognia i miksujemy blenderem na jednolitą, gładka masę.
Następnie masę dobrze studzimy
Masło łączymy z solą i połamaną czekoladą i topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
Masło łączymy z solą i połamaną czekoladą i topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
Białka oddzielamy od
żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę, natomiast białka
ubijamy na sztywną pianę.
Przestudzone,
zmiksowane daktyle przekładamy do miski, dodajemy do nich zmiksowane żółtka i
mieszamy razem ze sobą. Następnie dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną
czekoladę, mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę i kakao, mieszamy. Na koniec dodajemy
pianę ubitą z białek i wszystko delikatnie mieszamy.
Na wyłożoną papierem
do pieczenia blaszkę (u nas tortownica), wylewamy gotowe ciasto. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy około 25-30 minut (ciasto powinno
pozostać wilgotne w środku).
Podajemy z ulubionymi
sezonowymi owocami, np. malinami, porzeczkami (aby uzyskać ładniejszy efekt dekoracji część owoców można zamrozić
i tuż przed podaniem udekorować nimi ciasto).
Wygląda tak smakowicie! Można zamienić mąkę pszenną na jakąś inną? Na przykład jaglaną? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że można, choć akurat przy brownie nigdy nie próbowaliśmy wymieniać mąki pszennej - chętnie się dowiemy, jak Tobie wyszła taka zamiana :-)
UsuńPrezentuje się bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńNa jakiej wielkości blaszkę jest przepis, ponieważ u Was na zdjęciu (swoją drogą przepięknym) ciasto wygląda na bardzo małe w porównaniu do owoców.
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-) Faktycznie ciasto jest niewielkie - u nas była to tortownica o średnicy 18cm, pozdrawiamy :-)
Usuń