8/18/2017

8/18/2017

Brownie daktylowe z owocami lata




Składniki:
  • 200 g daktyli
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 450)
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki cukru
  • 15 dag masła
  • 3 jaja
  • szczypta soli



Wykonanie:
Daktyle wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem i gotujemy około 5-10 minut, aż daktyle zmiękną. Wówczas zdejmujemy je z ognia i miksujemy blenderem na jednolitą, gładka masę. Następnie masę dobrze studzimy
Masło łączymy z solą i połamaną czekoladą i topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę.
Przestudzone, zmiksowane daktyle przekładamy do miski, dodajemy do nich zmiksowane żółtka i mieszamy razem ze sobą. Następnie dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę, mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę i kakao, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i wszystko delikatnie mieszamy.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u nas tortownica), wylewamy gotowe ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy około 25-30 minut (ciasto powinno pozostać wilgotne w środku).
Podajemy z ulubionymi sezonowymi owocami, np. malinami, porzeczkami (aby uzyskać  ładniejszy efekt dekoracji część owoców można zamrozić i tuż przed podaniem udekorować nimi ciasto).

6 komentarzy:

  1. Wygląda tak smakowicie! Można zamienić mąkę pszenną na jakąś inną? Na przykład jaglaną? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można, choć akurat przy brownie nigdy nie próbowaliśmy wymieniać mąki pszennej - chętnie się dowiemy, jak Tobie wyszła taka zamiana :-)

      Usuń
  2. Prezentuje się bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jakiej wielkości blaszkę jest przepis, ponieważ u Was na zdjęciu (swoją drogą przepięknym) ciasto wygląda na bardzo małe w porównaniu do owoców.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :-) Faktycznie ciasto jest niewielkie - u nas była to tortownica o średnicy 18cm, pozdrawiamy :-)

      Usuń