8/21/2017

8/21/2017

Muffiny pełnoziarniste z porzeczkami






Dziś przed Wami bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne muffiny z białą czekoladą i porzeczkami. Łatwo je zapakować i wziąć ze sobą np. na sierpniowy, weekendowy piknik. Serdecznie Was do tego zachęcamy :-)




Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 2/3 szklanki  mleka
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • około 5-6 łyżek cukru trzcinowego
  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • czerwone porzeczki


Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier,  mleko,  olej i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąki, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść gładkie, lejące ciasto. Wylewamy je do silikonowej foremki podzielonej na oddzielne trójkąty (my takiej właśnie użyliśmy, ale jeśli jej nie macie śmiało możecie wylać ciasto do tortownicy i po upieczeniu podzielić je na "trójkąty", lub po prostu użyć  blaszki do pieczenia muffin wyłożonej papilotkami. Pieczemy w temp. 170C do "suchego patyczka": ok. 50 minut jeśli pieczemy ciasto w tortownicy i około 40 minut jeśli pieczemy w wyporcjowanych foremkach.
Po upieczeniu muffiny delikatnie studzimy, następnie polewamy je rozpuszczoną białą czekoladą. Zanim czekolada zastygnie nakładamy na nie kiście czerwonych porzeczek.  











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz