Na straganach już
tylko gdzieniegdzie można kupić truskawki, ale za to wszędzie pełno
malin - skuszeni ich widokiem postanowiliśmy przygotować dziś puszyste i lekkie
ciasto czekoladowe z kremem i malinami. Idealne do kawy.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- około 250 g malin
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek
do pieczenia, mieszamy widelcem i odstawiamy na kilka minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy
cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do białek żółtka,
mieszamy trzepaczką lub łopatką. Następnie do masy z jajek przesiewamy mąkę
oraz kakao, delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na blaszkę (u nas tortownica)
wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut. Po
upieczeniu studzimy.
Kremówkę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder,
mieszamy. Wykładamy ją na wystudzony,
czekoladowy blat ciasta.
Połowę malin lekko rozgniatamy widelcem, i podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty aż puszczą sok (w zależności od gustu możemy dosłodzić je cukrem). Studzimy. Wykładamy
sos z malin na krem śmietanowy, na wierzchu układamy także całe maliny. Podajemy od razu
(lub ciasto polewamy malinami tuż przed podaniem, gdy ciasto będzie nieco dłużej
stało sok z malin wsiąknie w krem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz