6/29/2017

6/29/2017

Stir fry z kurczakiem, makaronem soba, kapustą pak choi i groszkiem śnieżnym



Stir fry to świetny pomysł na obiad dla zabieganych: choć wygląda na skomplikowany tak naprawdę wystarczy  przygotować składniki i stopniowo dodawać je na patelnię. Kilkanaście minut - i gotowe!

Składniki:
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 300 g makaronu soba
  • około 150 g groszku śnieżnego lub cukrowego
  • około 200 g pieczarek
  • 1 kapusta pak choi
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 1/3 szklanki orzeszków nerkowca
  • 1 papryczka chilli
  • kawałek imbiru o długości około 1cm
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 5 łyżek wody
  • około 2 łyżki oleju sezamowego
  • opcjonalnie: łyżka sezamu

Wykonanie:

Kurczaka kroimy w paski długości około 3-4 cm. Obtaczamy w mące.

Pieczarki obieramy, kroimy w paski.

Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, a następnie je z niej zdejmujemy.

Makaron soba gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 4 minuty, odcedzamy.

Cebulę,  kroimy w kostkę. Chilli oraz imbir bardzo drobno siekamy.
Na patelni (lub w woku) rozgrzewamy olej. Wsypujemy cebulę, oraz posiekany imbir i chilli. Podsmażamy aż cebula się zeszkli. Wówczas na patelnię wykładamy kurczaka, podsmażamy około 3 minuty. Następnie na patelnię dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy około 4 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodajemy groszek, oraz kapustę pak choi, a także wymieszaną w miseczce wodę, sos sojowy i ocet ryżowy, ponownie podsmażamy około 4-5 minut.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy makaron, mieszamy.
Wykładamy na talerze, posypujemy orzechami nerkowca oraz (opcjonalnie) sezamem.






7 komentarzy:

  1. Groszek śnieżny?hmm pierwsze słyszę:) danie biorę w podwójnej porcji:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My w sumie tez po raz pierwszy się z nim zetknęliśmy, w sklepie początkowo myśleliśmy ze to groszek cukrowy, ale kształt nam trochę nie pasował😉 a okazuje się ze groszek śnieżny jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej, choć u nas łatwiej jednak o cukrowy😊

      Usuń
  2. Danie wyglada neizwykle apetycznie i zachecajaco:) Poza tym piekne zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hello i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this article i thought i could also make comment due to this good paragraph.

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dla mnie jedno słowo- idealnie *-*

    OdpowiedzUsuń