Lato w pełni i choć z powodu wysokich temperatur
coraz rzadziej chce nam się stać w kuchni (a tym bardziej przy włączonym
piekarniku!) piec ciasta, słodkie desery jednak nas kuszą. Najlepiej lekkie, szybkie
i proste w przygotowaniu, z ogromna ilością owoców sezonowych. Taki właśnie
jest eton mess - czyli wariacja na temat bezy, z owocami i kremem śmietanowym. Jeśli macie przygotowaną wcześniej bezę, wystarczy dosłownie 10 minut na przygotowanie tego deseru.
Składniki:
- około 100 g bezików lub: 4 białka, 220 g cukru białego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki octu ryżowego
- około 200 g truskawek
- około 100 g malin
- około 150 g borówki amerykańskiej
- około 3-4 łyżki migdałów w płatkach
- około 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Jeśli przygotowujecie bezy:
Jeśli przygotowujecie bezy:
Białka ubijamy, gdy nabiorą konsystencji puszystej,
białej piany stopniowo dodajemy do nich cukier i cały czas miksujemy aż cukier
się rozpuści i połączy z białkami. Ubijamy w ten sposób białka aż skończy nam
się cukier. Wówczas dodajemy do białek mąkę ziemniaczaną oraz ocet ryżowy,
miksujemy do połączenia składników.
Masę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego i
wyciskamy na papier do pieczenia małe beziki (możemy też wyłożyć bezę na papier
łyżką w formie mniejszych kółek lub dużego koła - w zasadzie jest to bez
znaczenia ponieważ i tak będziemy później bezę kruszyć. W zależności jednak od
wyboru wielkości bezy należy skrócić lub wydłużyć czas jej suszenia).
I tak przygotowaną bezę wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 120C, zapiekamy przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę
pieczenia do 100C i w tej temperaturze suszymy małe beziki przez około 2-2,5
godziny, dużą bezę - przez około 3-3,5 godziny.
Po wysuszeniu bezy studzimy.
Jeśli macie już beziki, przejdźcie od razu do tego etapu:
Jeśli macie już beziki, przejdźcie od razu do tego etapu:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy do uzyskania konsystencji
kremu, następnie dodajemy do niej cukier puder. Mieszamy.
Około połowę truskawek i malin wsypujemy do miseczki
i rozgniatamy je widelcem (lub blendujemy) aby powstał z nich sos.
Na dno szklanek wykładamy warstwę pokruszonej bezy,
następnie kładziemy warstwę kremu śmietanowego, następnie wsypujemy pokrojone
truskawki oraz maliny, i polewamy je sosem, znów układamy warstwę bezy i tak aż
do wypełnienia całych szklanek. Na wierzchu układamy borówki i całość posypujemy
migdałami w płatkach (możne je wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni).
Deser podajemy od razu ( nie powinien stać, ponieważ owoce i krem nawilżą bezę
i stanie się ona miękka i niesmaczna).
Rewelacyjny deser i mega apetyczne zdjęcia! Mniam! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i zachęcamy do wypróbowania deseru ;-)
UsuńKocham takie desery. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/