7/03/2017

7/03/2017

Eton mess - bezowy deser z malinami, truskawkami i borówkami







Lato w pełni i choć z powodu wysokich temperatur coraz rzadziej chce nam się stać w kuchni (a tym bardziej przy włączonym piekarniku!) piec ciasta, słodkie desery jednak nas kuszą. Najlepiej lekkie, szybkie i proste w przygotowaniu, z ogromna ilością owoców sezonowych. Taki właśnie jest eton mess - czyli wariacja na temat bezy, z owocami i kremem śmietanowym. Jeśli macie przygotowaną wcześniej bezę, wystarczy dosłownie 10 minut na przygotowanie tego deseru.

Składniki:

  • około 100 g bezików lub: 4 białka, 220 g cukru białego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki octu ryżowego
  • około 200 g truskawek
  • około 100 g malin
  • około 150 g borówki amerykańskiej
  • około 3-4 łyżki migdałów w płatkach
  • około 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

Jeśli przygotowujecie bezy: 
 
Białka ubijamy, gdy nabiorą konsystencji puszystej, białej piany stopniowo dodajemy do nich cukier i cały czas miksujemy aż cukier się rozpuści i połączy z białkami. Ubijamy w ten sposób białka aż skończy nam się cukier. Wówczas dodajemy do białek mąkę ziemniaczaną oraz ocet ryżowy, miksujemy do połączenia składników.
Masę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia małe beziki (możemy też wyłożyć bezę na papier łyżką w formie mniejszych kółek lub dużego koła - w zasadzie jest to bez znaczenia ponieważ i tak będziemy później bezę kruszyć. W zależności jednak od wyboru wielkości bezy należy skrócić lub wydłużyć czas jej suszenia).
I tak przygotowaną bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120C, zapiekamy przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 100C i w tej temperaturze suszymy małe beziki przez około 2-2,5 godziny, dużą bezę - przez około 3-3,5 godziny.
Po wysuszeniu bezy studzimy. 

Jeśli macie już beziki, przejdźcie od razu do tego etapu:
 
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy do uzyskania konsystencji kremu, następnie dodajemy do niej cukier puder. Mieszamy.
Około połowę truskawek i malin wsypujemy do miseczki i rozgniatamy je widelcem (lub blendujemy) aby powstał z nich sos.
Na dno szklanek wykładamy warstwę pokruszonej bezy, następnie kładziemy warstwę kremu śmietanowego, następnie wsypujemy pokrojone truskawki oraz maliny, i polewamy je sosem, znów układamy warstwę bezy i tak aż do wypełnienia całych szklanek. Na wierzchu układamy borówki i całość posypujemy migdałami w płatkach (możne je wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni). Deser podajemy od razu ( nie powinien stać, ponieważ owoce i krem nawilżą bezę i stanie się ona miękka i niesmaczna).












3 komentarze:

  1. Rewelacyjny deser i mega apetyczne zdjęcia! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i zachęcamy do wypróbowania deseru ;-)

      Usuń
  2. Kocham takie desery. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń