Uwielbiamy
burgery! Puszysta buła wypełniona soczystym mięsem, z różnymi dodatkami to coś,
wobec czego nie możemy przejść obojętnie. W środku burgera nie koniecznie musi
się jednak znajdować wołowy kotlet, my najbardziej lubimy wersję z szarpaną
wieprzowiną czyli tzw. pulled pork. Tradycyjny pulled pork powinno się piec
przez kilka godzin (około 10!) w piekarniku, w niskiej temperaturze. Wówczas po
upieczeniu mięso łatwo rozpada się wzdłuż włókien tworząc charakterystyczne
"nitki". My mamy dla Was nieco
"przyspieszoną" wersję, aby skrócić czas pieczenia dusimy nasze mięso
w marynacie, ale wszystkiego dowiecie się za chwilę. Poznacie także nasze nowe
odkrycie, majonez limonkowy z wasabi, który sprawdza się tu rewelacyjnie.
Składniki:
- bułki do burgerów - odsyłamy Was na stronę Kwestii Smaku; to najlepsze domowe bułki, jakich dotychczas było nam dane spróbować
- około 1 kg łopatki wieprzowej (bez kości)
- około 1 szklanka ketchupu
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej w proszku
- 1 papryczka chilli
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 szczypty soli morskiej
- około 2 szkalnki bulionu warzywnego
- około 1/2 szklanki majonezu (najlepiej domowego)
- 1 limonka
- około 2 łyżki pasty wasabi
- około 10 sztuk rzodkiewek
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- rukola
Wykonanie:
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Na patelni
podgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem aż się zeszkli. Następnie
wsypujemy je do dużej miski, dodajemy do nich ketchup, sos Worcestershire,
musztardę, miód, sok z cytryny, listki laurowe, ziele angielskie, papryki w
proszku, sól oraz drobno posiekaną chilli i wszystko mieszamy. Do marynaty wkładamy
mięso, oraz gałązki rozmarynu, dokładnie nacieramy marynatą mięso. Odstawiamy
na minimum 3 godziny, aby mięso się zamarynowało.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obsmażamy
w żeliwnym garnku (lub na patelni) na dość dużym ogniu, z każdej strony po około 3-4 minuty. Do garnka dodajemy resztę
marynaty, dodajemy bulion, mieszamy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez
około 3 godziny (co jakiś czas zaglądamy do mięsa, możemy je pomieszać, jeśli wyparuje
nam woda, należy ją uzupełnić ciepłą wodą z czajnika).
Po upływie tego czasu mięso powinno być miękkie. Wówczas
zdejmujemy je z ognia, zdejmujemy pokrywkę i wstawiamy całość (wraz z garnkiem)
do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 30-40 minut (sos z duszenia
powinien skarmelizować się).
Rzodkiewki kroimy w plasterki. Ocet jabłkowy
mieszamy z cukrem, zalewamy nim rzodkiewki, odstawiamy.
Bułki do burgerów przygotowujemy wg przepisu.
Majonez mieszamy z pastą wasabi oraz sokiem z 1/2
limonki. (Można także dodać kilka gałązek posiekanej kolendry).
Mięso wyjmujemy z piekarnika i za pomocą dwóch
widelców rozrywamy je wzdłuż włókien, poszarpane mięso wykładamy na bułki do
burgerów (wcześniej warto je z jednej strony podpiec na patelni, aby były
chrupiące). kładziemy rukolę, rzodkiewkę i polewamy sosem majonezowym.
Wymiana za nuggetsy? :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie! :-)
UsuńUwielbiam to poszarpane mięsko *-* ale najczęściej jestem zbyt leniwa, żeby ją przygotować... Mogę troszkę skubnąć :D?
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością się podzielimy! :-)
UsuńTakiego domowego burgera zjadłabym bardzo chętnie:)
OdpowiedzUsuńczy można takie mięso przygotować w szybkowarze?
OdpowiedzUsuńMożna, należy je tak jak w przepisie: najpierw podsmażyć, następnie dusić w szybkowarze, a na koniec zapiec przez około 30 minut
Usuńczy można takie mięso zrobić w szybkowarze?
OdpowiedzUsuńile mniej więcej czasu dusić mięso w szybkowarze
OdpowiedzUsuńMyślę, że około godzinę, ale najlepiej po godzinie sprawdzić czy da się je już swobodnie rozdzielać
UsuńJeśli chciałabym upiec to mięso tak jak powinno być, czyli te 10 godzin? To w jakiej temperaturze? Pod przykryciem czy w rękawie? I jak je przygotować domtego pieczenia?
OdpowiedzUsuńMarto, jeśli chcesz upiec pulled pork czas pieczenia powinien wynosić około 8-9 godzin,a temperatura 90C. Mięso należy piec pod przykryciem - w brytfance z pokrywką, lub na blaszce przykrytej folią aluminiową. Życzymy smacznego :-)
UsuńCudownie wygląda! Ślinka cieknie na sam widok. Ostatnio pysznego puled porka jadłam w American Road Restaurant! Wyglądały prawie tak apetycznie jak Twoje, zobacz menu sama! Aż się zainspirowałam i chyba jutro na obiad wyczaruję takie burgery z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuń