6/07/2017

6/07/2017

Burgery z szarpaną wieprzowiną (pulled pork), marynowaną rzodkiewką i majonezem wasabi


Uwielbiamy burgery! Puszysta buła wypełniona soczystym mięsem, z różnymi dodatkami to coś, wobec czego nie możemy przejść obojętnie. W środku burgera nie koniecznie musi się jednak znajdować wołowy kotlet, my najbardziej lubimy wersję z szarpaną wieprzowiną czyli tzw. pulled pork. Tradycyjny pulled pork powinno się piec przez kilka godzin (około 10!) w piekarniku, w niskiej temperaturze. Wówczas po upieczeniu mięso łatwo rozpada się wzdłuż włókien tworząc charakterystyczne "nitki".  My mamy dla Was nieco "przyspieszoną" wersję, aby skrócić czas pieczenia dusimy nasze mięso w marynacie, ale wszystkiego dowiecie się za chwilę. Poznacie także nasze nowe odkrycie, majonez limonkowy z wasabi, który sprawdza się tu rewelacyjnie.

Składniki:
  • bułki do burgerów - odsyłamy Was na stronę Kwestii Smaku; to najlepsze domowe bułki, jakich dotychczas było nam dane spróbować
  • około 1 kg łopatki wieprzowej (bez kości)
  • około 1 szklanka ketchupu
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej  papryki ostrej w proszku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 szczypty soli morskiej
  • około 2 szkalnki bulionu warzywnego
  • około 1/2 szklanki majonezu (najlepiej domowego)
  • 1 limonka
  • około 2 łyżki pasty wasabi
  • około 10 sztuk rzodkiewek
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • rukola


Wykonanie:

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem aż się zeszkli. Następnie wsypujemy je do dużej miski, dodajemy do nich ketchup, sos Worcestershire, musztardę, miód, sok z cytryny, listki laurowe, ziele angielskie, papryki w proszku, sól oraz drobno posiekaną chilli i wszystko mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso, oraz gałązki rozmarynu, dokładnie nacieramy marynatą mięso. Odstawiamy na minimum 3 godziny, aby mięso się zamarynowało.

Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obsmażamy w żeliwnym garnku (lub na patelni) na dość dużym ogniu, z każdej strony  po około 3-4 minuty. Do garnka dodajemy resztę marynaty, dodajemy bulion, mieszamy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 3 godziny (co jakiś czas zaglądamy do mięsa, możemy je pomieszać, jeśli wyparuje nam woda, należy ją uzupełnić ciepłą wodą z czajnika).

Po upływie tego czasu mięso powinno być miękkie. Wówczas zdejmujemy je z ognia, zdejmujemy pokrywkę i wstawiamy całość (wraz z garnkiem) do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 30-40 minut (sos z duszenia powinien skarmelizować się).

Rzodkiewki kroimy w plasterki. Ocet jabłkowy mieszamy z cukrem, zalewamy nim rzodkiewki, odstawiamy.

Bułki do burgerów przygotowujemy wg przepisu.

Majonez mieszamy z pastą wasabi oraz sokiem z 1/2 limonki. (Można także dodać kilka gałązek posiekanej kolendry).

Mięso wyjmujemy z piekarnika i za pomocą dwóch widelców rozrywamy je wzdłuż włókien, poszarpane mięso wykładamy na bułki do burgerów (wcześniej warto je z jednej strony podpiec na patelni, aby były chrupiące). kładziemy rukolę, rzodkiewkę i polewamy sosem majonezowym.


13 komentarzy:

  1. Uwielbiam to poszarpane mięsko *-* ale najczęściej jestem zbyt leniwa, żeby ją przygotować... Mogę troszkę skubnąć :D?

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego domowego burgera zjadłabym bardzo chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można takie mięso przygotować w szybkowarze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, należy je tak jak w przepisie: najpierw podsmażyć, następnie dusić w szybkowarze, a na koniec zapiec przez około 30 minut

      Usuń
  4. czy można takie mięso zrobić w szybkowarze?

    OdpowiedzUsuń
  5. ile mniej więcej czasu dusić mięso w szybkowarze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że około godzinę, ale najlepiej po godzinie sprawdzić czy da się je już swobodnie rozdzielać

      Usuń
  6. Jeśli chciałabym upiec to mięso tak jak powinno być, czyli te 10 godzin? To w jakiej temperaturze? Pod przykryciem czy w rękawie? I jak je przygotować domtego pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, jeśli chcesz upiec pulled pork czas pieczenia powinien wynosić około 8-9 godzin,a temperatura 90C. Mięso należy piec pod przykryciem - w brytfance z pokrywką, lub na blaszce przykrytej folią aluminiową. Życzymy smacznego :-)

      Usuń
  7. Cudownie wygląda! Ślinka cieknie na sam widok. Ostatnio pysznego puled porka jadłam w American Road Restaurant! Wyglądały prawie tak apetycznie jak Twoje, zobacz menu sama! Aż się zainspirowałam i chyba jutro na obiad wyczaruję takie burgery z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń