6/09/2017

6/09/2017

Sernik z karmelem i mrożonym winogronem




Drodzy! Dziś przed Wami przepis na iście królewski sernik, który nie tylko efektownie się prezentuje, ale także smakuje naprawdę wybornie. Wymaga trochę czasu na przygotowanie, ale uwierzcie, warto! :-)




Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
Masa serowa:
  • 1 kg sera białego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
Karmel:

  • 10 dag białego cukru
  • 4 dag masła
  •  60ml kremówki 30%


Dodatkowo:

  • około 1kg winogrona bezpestkowego (należy dzień wcześniej włożyć do lodówki na noc)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru


Wykonanie:
Mąki wysypujemy na stolnicę. W środku robimy wgłębienie, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy masło, siekamy nożem na bardzo drobne kawałki. Na koniec dodajemy jajko i żółtko, szybko zagniatamy ciasto, wkładamy je do torebki foliowej, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Przygotowujemy  masę serową. Ser mielimy przez maszynkę 2 razy. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, aż powstanie biała, puszysta masa.
Masło miksujemy mikserem aż nabierze jednolitej konsystencji, stopniowo dodajemy do niego masę z żółtek i cukru, cały czas miksując zawartość miski. Następnie po trosze dodajemy zmielony ser. Pod koniec dodawania sera masa stanie się gęsta, warto więc wymieszać ją ręcznie.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i masę delikatnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim foremkę do pieczenia wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (u nas tortownica o średnicy 24cm). Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 5 minut.
Po tym czasie blaszkę z ciastem wyjmujemy, wykładamy na podpieczony spód masę serową, ponownie wstawiamy do piekarnika i  pieczemy około 50-55minut w temp. 180C. 
Po upieczeniu sernik dobrze studzimy.

Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i rozkładamy go równomiernie na całej powierzchni. Na średniej mocy palnika karmelizujemy cukier na złoty kolor (rzez około 15minut, przy czym nie mieszamy cukru, gdy zacznie się roztapiać potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się karmelizował, nie wolno nam także dopuścić aby uzyskał zbyt ciemną barwę, gdyż spowoduje to gorzki posmak).
Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy rózgą. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia, powoli dodajemy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy. (można dodać szczyptę soli do smaku). Studzimy. 

Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder.

Na wierzch wystudzonego sernika wykładamy krem śmietanowy. Obficie polewamy go karmelem (ostudzonym!).
Na wierzch, tuż przed podaniem wykładamy mrożone winogrono.











13 komentarzy:

  1. Bojku jakie cudo *-* a ten karmel, to już rozpieszczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne zdjęcia i ciasto na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik nie może smakować inaczej ;-) Dziękujemy za miłe słowa, pozdrowienia :-)

      Usuń
  3. Jak zawsze jestem pod ogromnym wrażeniem Waszych pomysłów i pięknych zdjęć, ale tym sernikiem to już przechodzicie samych siebie! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. zdjęcie ukrojonego kawałka wygląda najbardziej apetycznie aż chce sie lizać monitor

    OdpowiedzUsuń