Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 1 kg sera białego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie
Karmel:
- 10 dag białego cukru
- 4 dag masła
- 60ml kremówki 30%
Dodatkowo:
- około 1kg winogrona bezpestkowego (należy dzień wcześniej włożyć do lodówki na noc)
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Mąki wysypujemy na stolnicę. W
środku robimy wgłębienie, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli,
mieszamy. Następnie dodajemy masło, siekamy nożem na bardzo drobne kawałki. Na
koniec dodajemy jajko i żółtko, szybko zagniatamy ciasto, wkładamy je do
torebki foliowej, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Przygotowujemy
masę serową. Ser mielimy przez maszynkę 2 razy. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki
cukru, aż powstanie biała, puszysta masa.
Masło
miksujemy mikserem aż nabierze jednolitej konsystencji, stopniowo dodajemy do
niego masę z żółtek i cukru, cały czas miksując zawartość miski. Następnie po
trosze dodajemy zmielony ser. Pod koniec dodawania sera masa stanie się gęsta,
warto więc wymieszać ją ręcznie.
Białka
ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru.
Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do
pieczenia i masę delikatnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy
z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim foremkę do pieczenia wyłożoną wcześniej
papierem do pieczenia (u nas tortownica o średnicy 24cm). Nakłuwamy ciasto widelcem
w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 5
minut.
Po tym
czasie blaszkę z ciastem wyjmujemy, wykładamy na podpieczony spód masę serową,
ponownie wstawiamy do piekarnika i
pieczemy około 50-55minut w temp. 180C.
Po upieczeniu sernik dobrze
studzimy.
Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy do garnka z grubym
dnem i rozkładamy go równomiernie na całej powierzchni. Na średniej mocy
palnika karmelizujemy cukier na złoty kolor (rzez około 15minut, przy czym nie
mieszamy cukru, gdy zacznie się roztapiać potrząsamy garnkiem, aby cukier
równomiernie się karmelizował, nie wolno nam także dopuścić aby uzyskał zbyt
ciemną barwę, gdyż spowoduje to gorzki posmak).
Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy rózgą. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia, powoli dodajemy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy. (można dodać szczyptę soli do smaku). Studzimy.
Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy rózgą. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia, powoli dodajemy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy. (można dodać szczyptę soli do smaku). Studzimy.
Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder.
Na wierzch wystudzonego sernika wykładamy krem śmietanowy.
Obficie polewamy go karmelem (ostudzonym!).
Na wierzch, tuż przed podaniem wykładamy mrożone winogrono.
Cudne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;-)
UsuńBojku jakie cudo *-* a ten karmel, to już rozpieszczenie ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, karmel dopełnił tutaj dzieła ;-)
UsuńJejkuśku, ale piękny!
OdpowiedzUsuńMiło nam bardzo, dziękujemy! :-)
UsuńŚliczne zdjęcia i ciasto na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńSernik nie może smakować inaczej ;-) Dziękujemy za miłe słowa, pozdrowienia :-)
UsuńJak zawsze jestem pod ogromnym wrażeniem Waszych pomysłów i pięknych zdjęć, ale tym sernikiem to już przechodzicie samych siebie! <3
OdpowiedzUsuńOooo dziękujemy Łukasz! <3 uściski dla Ciebie ;-)
Usuń:-)
OdpowiedzUsuńzdjęcie ukrojonego kawałka wygląda najbardziej apetycznie aż chce sie lizać monitor
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję :-)
Usuń