Dziś znów wariacja na temat szparagów - pizza! Z dodatkiem groszku
śnieżnego, szynki parmeńskiej i sadzonego jajka, z dodatkiem ciągnącej mozzarelli
- pyszna, kolorowa, wiosenna potrawa, idealna jako przekąska, bądź obiad.
Składniki (na 2 pizze):
- około 800 g mąki do pizzy typ 00
- około 500 ml ciepłej wody
- 1 g świeżych drożdży
- 2 pełne łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- pęczek szparagów
- około 100 g groszku śnieżnego (lub cukrowego)
- 2 kulki mozzarelli
- około 100 g szynki parmeńskiej
- 2 jajka
- 1 cebula
- około 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka wasabi
Wykonanie:
Sposób wykonania ciasta na pizzę znajdziecie w filmiku (TUTAJ).
Wyrośnięte ciasto (powinno leżakować około 6-8 godzin), rozciągamy
formując kształt pizzy (powinny wyjść co najmniej 2 sztuki).
Smarujemy ją jogurtem wymieszanym z wasabi.
Następnie kładziemy na nią pokrojoną w piórka cebulę, szparagi oraz
groszek śnieżny (i jedno i drugie wcześniej blanszujemy we wrzącej wodzie,
przez około 3 minuty, a następnie przelewamy zimną wodą, aby zachowały intensywnie
zielony kolor).
Wykładamy także porwaną lub pokrojoną na plasterki mozzarellę.
Zapiekamy w jak najwyższej temperaturze przez około 10 minut (czas
pieczenia zależy od maksymalnej temperatury jaką możecie osiągnąć na Waszym
piekarniku).
Podczas pieczenia się pizzy na patelni smażymy sadzone jajka.
Po upieczeniu pizzę wyjmujemy z piekarnika, układamy na niej szynkę
parmeńską oraz usmażone jajka. Świetnie sprawdzi się do niej także dodatek świeżej
rukoli.
Bardzo fajna pizza - jestem ciekawa jak te wasabi :)
OdpowiedzUsuńNadaje intrygujący smak - naszym zdaniem ciekawe połączenie - i bardzo do siebie pasuje :-)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie słyszałam o groszku śnieżnym;)
OdpowiedzUsuńPizza wygląda świetnie. Dziś też przygotowywałam na obiad pizzę, ale w nieco tradycyjniejszym wydaniu:D
My w sumie tez po raz pierwszy się z nim zetknęliśmy, w sklepie początkowo myśleliśmy ze to groszek cukrowy, ale kształt nam trochę nie pasował😉 a okazuje się ze groszek śnieżny jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej, choć u nas łatwiej jednak o cukrowy😊
Usuńwygląda pięknie, po prostu pięknie *-* i te zdjęcia- cudne!
OdpowiedzUsuńDziękujemy i pozdrawiamy😊
UsuńJa zjem każdą pizze, nawet taką ze szparagami i groszkiem :)
OdpowiedzUsuńCieszy nas to ;-)
Usuń