5/24/2017

5/24/2017

Owsianka z rabarbarem i płatkami migdałów



Owsianka to chyba jeden z najszczęśliwszych pomysłów na śniadanie: nie dość, że są zdrowe i sycące, to na dodatek pyszne - mamy nieograniczoną ilość wariantów smakowych: możemy eksperymentować zarówno z rodzajami płatków, mleka aż wreszcie dodatków. Przed Wami nasza wiosenna wersja - z karmelizowanym rabarbarem!

Składniki ( na 2 porcje):

  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 łodyżki rabarbaru
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki migdałów w płatkach

 
Wykonanie:
Na suchą patelnię wsypujemy migdały w płatkach i prażymy je aż nabiorą złotego koloru.
Rabarbar myjemy, kroimy na 2-3cm kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojony rabarbar i podsmażamy około 10 minut, gdy rabarbar zmięknie dodajemy do niego miód, mieszamy i zdejmujemy z palnika.
Płatki wsypujemy do rondelka, dodajemy mleko i gotujemy około 4-5 minut, co jakiś czas mieszając.
Ugotowane płatki wykładamy do miseczek, Na wierzch kładziemy karmelizowany rabarbar, całość posypujemy migdałami w płatkach.

8 komentarzy: