Owsianka
to chyba jeden z najszczęśliwszych pomysłów na śniadanie: nie dość, że są
zdrowe i sycące, to na dodatek pyszne - mamy nieograniczoną ilość wariantów smakowych:
możemy eksperymentować zarówno z rodzajami płatków, mleka aż wreszcie dodatków.
Przed Wami nasza wiosenna wersja - z karmelizowanym rabarbarem!
Składniki ( na 2 porcje):
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 łodyżki rabarbaru
- 2-3 łyżeczki miodu
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki migdałów w płatkach
Wykonanie:
Na suchą patelnię wsypujemy migdały w płatkach i prażymy je aż
nabiorą złotego koloru.
Rabarbar myjemy, kroimy na 2-3cm kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojony rabarbar i
podsmażamy około 10 minut, gdy rabarbar zmięknie dodajemy do niego miód,
mieszamy i zdejmujemy z palnika.
Płatki wsypujemy do rondelka, dodajemy mleko i gotujemy około
4-5 minut, co jakiś czas mieszając.
Ugotowane płatki wykładamy do miseczek, Na wierzch kładziemy
karmelizowany rabarbar, całość posypujemy migdałami w płatkach.
Bardzo lubię owsiankę z rabarbarem :) jest przepyszna, szczególnie z dodatkiem wiórek kokosowych :)
OdpowiedzUsuńOoo, następnym razem też dodamy wiórek :-)
UsuńOwsianka w takim wydaniu to niezwykle smaczny pomysł na śniadanie:D
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńOwsianki z rabarbarem jeszcze nie jadłam, super pomysł ;)
OdpowiedzUsuńPolecamy, jest super smaczna :-)
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
Usuń