Rustykalne galette, na kruchym cieście z dodatkiem mąki kokosowej.
Choć zwykle galette przygotowuje się z samymi owocami, my postanowiliśmy
wzbogacić je o dodatek kremu chałwowego na bazie mascarpone. Pełni szczęścia
dopełniły plasterki rabarbaru. Smacznego! :-)
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g serka mascarpone
- 200 g chałwy
- około 5 gałązek dojrzałego (najlepiej czerwonego) rabarbaru
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- 1 żółtko do posmarowania wierzchu
- 1 łyżka mleka
- około 2 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Mąki wysypujemy na stolnicę. W środku robimy wgłębienie, dodajemy
proszek do pieczenia, szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy masło, siekamy
nożem na bardzo drobne kawałki. Na koniec dodajemy jajko i żółtko, szybko zagniatamy
ciasto, wkładamy je do torebki foliowej, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na około
2 godziny.
Serek mascarpone mieszamy z chałwą.
Rabarbar kroimy pod skosem, na plasterki grubości około 1cm.
Schłodzone ciasto dzielimy na około 3 części (w zależności od tego,
jakiej wielkości chcecie mieć galette, mozna np. zrobić jedną dużą) wałkujemy
(po wyjęciu z lodówki jest bardzo sztywne, dajmy mu około 3 minuty w temp. pokojowej, aby łatwiej
było je wałkować).
Na środek krążków z ciasta wykładamy krem z chałwą, rozsmarowujemy
go (pozostawiając około 2 cm ciasta od brzegów nie posmarowane), a następnie układamy na nim plasterki
rabarbaru. Boki ciasta zwijamy do środka, zakładając je na siebie. Smarujemy je
żółtkiem wymieszanym z mlekiem, oraz posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut.
Migdały w płatkach prażymy na suchej patelnii. Posypujemy upieczone galette.
Idealnie smakują na ciepło, podane z gałką lodów.
Z tym kremem chałwowym muszą być idealne :)
OdpowiedzUsuńTak, ten krem naprawdę świetnie się komponuje ;-)
UsuńKrem chałwowy brzmi pysznie :) musimy spróbować
OdpowiedzUsuńFajnie równoważy kwaskowy smak rabarbaru - polecamy ;-)
Usuń