Szybka i
banalnie prosta w przygotowaniu granola z płatków jaglanych, miodu, oleju
kokosowego i sezamu, z dodatkiem orzeszków ziemnych. Idealnie chrupiąca
doskonale sprawdzi się jako dodatek do jogurtu, owoców czy samodzielna
przekąska. Dodatek sezamu i miodu sprawia, że w smaku nieco przypomina sezamki.
Jeśli lubicie ten smak, na pewno polubicie także tę granolę :-)
Składniki:
- 2 szklanki płatków jaglanych
- 1/3 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych (można je lekko posiekać)
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki, a następnie mieszamy
tak, aby miód i olej kokosowy oblepiły wszystkie suche składniki (można dodać
trochę więcej miodu lub oleju).
Wymieszaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
180C i pieczemy około 5 minut. Po tym czasie blaszkę wysuwamy z piekarnika,
granolę mieszamy łyżką, po czym ponownie wstawiamy do piekarnika na około 5-7
minut. Gdy granola nabierze złocistego koloru wyjmujemy ją z piekarnika,
ponownie mieszamy łyżką, a następnie studzimy.
Gotową granolę przechowujemy w słoiku lub w papierowej
torebce.
bardzo smakowity pomysł! zrobię dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńSuper, zatem smacznego :-)
Usuńczym moge zastapic olej kokosowy
OdpowiedzUsuńMożna użyć masła :-)
Usuńdziekuje jutro zabieram sie za GRANOLE
Usuń