4/27/2017

4/27/2017

Pomysł na obiad z resztek: paj (zapiekanka) z kurczakiem, ziemniakami i warzywami






Gdy w domu zalegają resztki z obiadu, czy też różne warzywa zawsze dobrym pomysłem na ich wykorzystanie jest paj w wersji wytrawnej.
Farsz z resztek, wyłożony na ziemniaczanym spodzie i przykryty warstwą ciasta francuskiego to nie tylko sprytny sposób na ekonomiczny posiłek, ale także prawdziwie smaczny obiad. Przed Wami nasz wersja. Wy oczywiście możecie kombinować z innymi produktami. Dowolność w tej kwestii jest bardzo duża.


Składniki:
  • resztki mięsa z obiadu np. z udek kurczaka, pieczeni itp.
  • kilka pieczarek
  • 2 marchewki
  • około 4-5 gałązek selera naciowego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • około 70 dag ziemniaków
  • około 20 dag tartego sera żółtego
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • olej
  • sałatka do zapiekanki: mix ulubionych sałat, 2 łyżki prażonych pestek dyni, dressing (3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu)


Wykonanie:
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy drobno posiekane chilli, pokrojoną w kostkę marchewkę i seler naciowy. Podsmażamy aż warzywa lekko zmiękną. Wówczas na patelnię dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy aż wyparuje z nich woda. Wówczas na patelnię dodajemy mięso (rozdrobnione), całość zalewamy passatą pomidorową,  dodajemy 1/2 szklanki wody, doprawiamy solą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz cukier. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki a następnie gotujemy je w osolonej wodzie (przez około 10 minut, powinny być lekko miękkie, ale nie rozpadać się.

Brytfankę smarujemy olejem, wykładamy na nią gorące ziemniaki. Wsypujemy tarty ser żółty. Następnie wykładamy farsz mięsny. Wierzch przykrywamy ciastem francuskim, które smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 i zapiekamy około 20 minut - aż ciasto francuskie nabierze złotego koloru.
Podajemy na ciepło, z sałatką którą przygotowujemy z podanych powyżej składników.
 


4 komentarze:

  1. Odpowiednio przygotowane musi być naprawdę smaczne! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się :-) a w dodatku jest bardzo ekonomiczne, co też jest mega zaletą ;-)

      Usuń
  2. Wygląda pięknie , po prostu pięknie *-*

    OdpowiedzUsuń