Składniki (na foremkę o średnicy
18-20cm)
Na ciasto orzechowe:
Na ciasto orzechowe:
- 3 duże jajka
- 150 ml mleka
- 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- około 5-6 łyżek cukru trzcinowego
- 170 g mąki pszennej
- 60 g kawy cappuccino o smaku orzechowym
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na ciasto kakaowe:
- 3 duże jajka
- 150 ml mleka
- 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- około 5-6 łyżek cukru trzcinowego
- 170 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 1/2 kostki masła
- 2 tabliczki (200g) czekolady deserowej
Ponadto:
- 300ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 tabliczka białej czekolady
- kilka bezików do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie
składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowujemy
ciasto orzechowe: Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich
cukier, mleko, olej i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej
miski przesiewamy mąkę, dodajemy cappuccino, sodę oraz proszek do pieczenia. Do
miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych
składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść gładkie, lejące ciasto.
Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C
ok. 50 minut (do "suchego patyczka").
Po wyjęciu z
piekarnika ciasto strudzimy, a następnie kroimy na trzy blaty.
Przygotowujemy ciasto kakaowe:
dokładnie tak samo jak ciasto z cappuccino.
Przygotowujemy krem czekoladowy. W
garnuszku mieszamy ze sobą wodę wraz z cukrem i kakao. Podgrzewamy cały czas
mieszając. Następnie stopniowo dodajemy śmietankę również cały czas mieszając.
Na koniec wkładamy do garnuszka pokrojone na kawałki masło. Mieszamy aż się
rozpuści. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 3
minuty, a następnie wrzucamy połamaną czekoladę. Znów czekamy 4-5 minut, a następnie
mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Masę studzimy.
Kremówkę ubijamy wraz z cukrem
pudrem. Na koniec dodajemy kakao, mieszamy.
Składamy ciasto: układamy na
przemian blaty ciasta z cappuccino oraz ciasta kakaowego. Przekładamy kremem
czekoladowym oraz kremem śmietanowo-kakaowym. Wierzch i boki ciasta smarujemy
kremem śmietanowo-kakaowym, wierzch dodatkowo polewamy rozpuszczoną białą
czekoladą i dekorujemy bezikami.
Okazały,nieziemski,przepyszny tort:) Wspaniałych Świąt:)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńZrobić nie zrobię, bom leniwa, ale z jedzeniem coś czuję bym się uporała...
;)
Spokojnych świat!
Podziwiam warsztat. Zupełnie zapomniałam zwórcić uwagę na tort, a po to tu weszłam :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
kasia
Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPiękny tort, idealny :) Pasowałby do naszej herbaty zaparzanej na przefiltrowanej wodzie z filtra pod zlewem w kuchni :) Herbatkę umiem zrobić ale taki tort...chylę czoła :)
OdpowiedzUsuń