Dziś nieco bardziej tradycyjnie: wielkanocna babka
drożdżowa pełna pysznych bakalii. Aby nieco odświeżyć tradycyjną wizytówkę
drożdżowej baby ozdobiliśmy ją czekoladą barwioną na różowo sokiem z buraka,
oraz ziarenkami granatu.
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki masła - należy je roztopić
- 1 1/2 szklanki pokrojonych bakalii (u nas: rodzynki, daktyle, orzechy włoskie, suszone morele)
- szczypta soli
- około 1/2 tabliczki białej czekolady
- około 2 łyżki soku z buraka
- około 2/3 szklanki ziarenek granatu
Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę
mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem,
aby zaczyn wyrósł.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym) i pozostałym cukrem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy dłońmi przez około 5-6 minut. Następnie wlewamy roztopione masło, ponownie wyrabiamy (około 4-5 minut). Na koniec dodajemy bakalie, ponownie wyrabiamy (3-4 minuty). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Babkę pieczemy w temp. 180C przez około 40 minut. Po upieczeniu babkę lekko studzimy, a następnie polewamy wierzch cienkimi strużkami rozpuszczonej czekolady (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo po trosze dodajemy do niej sok z buraka i mieszamy (sok musi mieć taką samą temperaturę jak czekolada). Wierzch babki dekorujemy ziarenkami graatu.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym) i pozostałym cukrem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy dłońmi przez około 5-6 minut. Następnie wlewamy roztopione masło, ponownie wyrabiamy (około 4-5 minut). Na koniec dodajemy bakalie, ponownie wyrabiamy (3-4 minuty). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Babkę pieczemy w temp. 180C przez około 40 minut. Po upieczeniu babkę lekko studzimy, a następnie polewamy wierzch cienkimi strużkami rozpuszczonej czekolady (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo po trosze dodajemy do niej sok z buraka i mieszamy (sok musi mieć taką samą temperaturę jak czekolada). Wierzch babki dekorujemy ziarenkami graatu.
Podziwiam,podziwiam:) i ślinkę przełykam:)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńFajna ta polewa z sokiem z buraka :)
OdpowiedzUsuń*-* zakochałam się i muszę to cudo zrobić na święta!
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje :).
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńUwielbiam wypieki z bakaliami! Bardzo podoba mi się pomysł na taką różową polewę z sokiem z buraka:D
OdpowiedzUsuńMiło nam :-)
UsuńBabka wygląda imponująco!
OdpowiedzUsuń