4/12/2017

4/12/2017

Drożdżowa babka wielkanocna z bakaliami






Dziś nieco bardziej tradycyjnie: wielkanocna babka drożdżowa pełna pysznych bakalii. Aby nieco odświeżyć tradycyjną wizytówkę drożdżowej baby ozdobiliśmy ją czekoladą barwioną na różowo sokiem z buraka, oraz ziarenkami granatu.

Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła - należy je roztopić
  • 1 1/2 szklanki pokrojonych bakalii (u nas: rodzynki, daktyle, orzechy włoskie, suszone morele)
  • szczypta soli
  • około 1/2 tabliczki białej czekolady
  • około 2 łyżki soku z buraka
  • około 2/3 szklanki ziarenek granatu

Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.

Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym) i pozostałym cukrem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy dłońmi przez około 5-6 minut. Następnie wlewamy roztopione masło, ponownie wyrabiamy (około 4-5 minut). Na koniec dodajemy bakalie, ponownie wyrabiamy (3-4 minuty). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Babkę pieczemy w temp. 180C przez około 40 minut. Po upieczeniu babkę lekko studzimy, a następnie polewamy wierzch cienkimi strużkami rozpuszczonej czekolady (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo po trosze dodajemy do niej sok z buraka i mieszamy (sok musi mieć taką samą temperaturę jak czekolada). Wierzch babki dekorujemy ziarenkami graatu.

 




9 komentarzy: