4/10/2017

4/10/2017

Ptysie z kremem kokosowym





Dziś mamy dla Was kolejną propozycję nadchodzące Święta. Nie jest to co prawda typowy ani tym bardziej tradycyjny wypiek, jeśli chodzi o Wielkanoc, jednakże warto poświęcić mu nieco uwagi. Ptysie są lekkie i puszyste, łatwo je podzielić, a w dodatku pięknie się prezentują. My przedstawiamy Wam wersję z kremem kokosowym - miłośnicy kokosa na pewno je pokochają!


 Składniki (na około 12 sztuk)
  • 1 szklanka wody
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 125g masła
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 3 łyżki cukru cukru pudru
  • 300ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:
Wodę i masło zagotowujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć dodajemy do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka zdejmujemy ją z ognia, studzimy mieszając. Gdy będzie już chłodna wbijamy do niej stopniowo całe jaja i nadal mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji (można użyć w tym celu miksera). Ciasto nakładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kółka (około 8cm średnicy, ptysie dodatkowo urosną, powinna ich wyjść parzysta liczba). Pieczemy w temp. 190-200C przez około 15-20min (aż nabiorą złotego koloru).
Mleko kokosowe ubijamy mikserem aż nabierze puszystej konsystencji (musi być bardzo dobrze schłodzone!). Wówczas dodajemy do niego cukier puder, mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i ponownie mieszamy.
Upieczone ptysie studzimy na kratce aż będą całkowicie zimne. Dzielimy je na dwie równe części . Na połowę z nich nakładamy po krem kokosowy. Przykrywamy pozostałą połową "ciastek". Wierzch posypujemy cukrem pudrem.





6 komentarzy: