4/08/2017

4/08/2017

Mazurek czekoladowo-karmelowo-orzechowy




Prawdę powiedziawszy nie przepadamy za mazurkami. Nie jest to nasz ulubiony rodzaj ciasta i tak już chyba pozostanie, jednakże ten jeden mazurek zaskarbił sobie naszą sympatię. Być może dlatego, że jest w nim wszystko co lubimy: kajmak, czekolada i orzechy. Być może także dlatego, iż nie jest zabójczo słodki (z czym zazwyczaj kojarzą nam się mazurki). Ganache z czekolady deserowej jest bardzo wyrazisty w smaku, ale nie mdły, słodycz ciasta jest zaś delikatnie podkręcona smakiem kajmaku. No i chrupiące orzechy, które świetnie przełamują gładką i aksamitną teksturę nadzienia.
Co tu dużo mówić: spróbujcie sami! :-)

Składniki:

Ciasto:
  • 1  szklanka mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko 
Na czekoladowy ganache:
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 kostki masła
  • 2 tabliczki (200g) czekolady deserowej
Ponadto:
  • 1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego (kajmaku/krówki)
  • 1 szklanka orzechów ziemnych

Wykonanie:

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajka, cukru pudru, kakao i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny (jeśli ciasto ma zbyt twardą konsystencję można do niego dodać łyżkę zimnej wody).
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę (wysmarowaną wcześniej masłem i wysypaną około 2 łyżkami mielonych orzechów ziemnych) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i dobrze studzimy.
Przygotowujemy czekoladowy ganache. W garnuszku mieszamy ze sobą wodę wraz z cukrem i kakao. Podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie stopniowo dodajemy śmietankę również cały czas mieszając. Na koniec wkładamy do garnuszka pokrojone na kawałki masło. Mieszamy aż się rozpuści. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 3 minuty, a następnie wrzucamy połamaną czekoladę. Czekamy około 3-4 minuty. Następnie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Masę studzimy (gdy ją schłodzimy masa zacznie tężeć).
Na upieczony i ostudzony spód od mazurka wykładamy warstwę kajmaku, następnie wykładamy czekoladowy ganache. Wierzch obficie obsypujemy orzeszkami ziemnymi (możemy je wcześniej uprażyć na patelni i ostudzić).
 













13 komentarzy:

  1. Wielkanocna rozpusta :) Cudowne zdjęcia i smaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! :-) i przy okazji życzymy radosnych, spokojnych i pełnych słońca Świąt ;-) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia i świetny mazurek! Ale... gdzie tu miejsce na ten ryż preparowany? Chyba pomyłka, pozdrawiam, Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście - pomyłka :-) Dzięki za czujność, pozdrawiamy :-)

      Usuń
  3. To nie jest jedzenie, to sztuka, w której zakochuję się bardziej przy każdym zdjęciu *-* Pięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za tak miłe słowa, pozdrawiamy serdecznie :-)

      Usuń
  4. Bardzo apetyczna, kusząca propozycja i piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne połączenie smaków<3

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda, aż kusi...
    mam pytanie czy to mleko 1/2 puszki mieszam z 1/2 puszki masy kajmakowej/krówkowem..bo tu nie za bardzo rozumiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie! Chodziło nam o to, że: albo używamy mleka skondensowanego z puszki (i je gotujemy w zamkniętej puszce przez około 2 godziny, aby zgęstniało i powstał z niego kajmak/krówka) albo używamy już ugotowanego mleka (bo w takiej wersji też występuje w sklepach - jako właśnie krówka lub kajmak :-)

      Usuń
  7. Ja też nie jestem fanką mazurków, ale ten bardzo mi odpowiada!

    OdpowiedzUsuń