Jako, że Wielkanoc tuż, tuż ruszamy z przepisami świątecznymi. Mamy
nadzieję, że zainspirujecie się nimi do wykonania swoich własnych, świątecznych
wypieków.
A jak Wielkanoc, to oczywiście babka. Mamy dla Was dwa przepisy, dziś jeden
z nich: przepis na bakę ucieraną o karmelowym posmaku, którego nadają jej
kawałki karmelków.
Składniki:
· 30 dag mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 20 dag masła
· 3 łyżki cukru brązowego
· cukier waniliowy
· 5 jaj
· 100ml mleka
· około 6-8 sztuk karmelków, np. krówek
· 100g białej czekolady
· około 1/2 szklanki migdałów w płatkach
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę karmelki, ponownie delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub np. mielonymi migdałami.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę karmelki, ponownie delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub np. mielonymi migdałami.
Pieczemy w temp. 190C przez ok. 45minut. Po upieczeniu posypujemy studzimy,
następnie polewamy roztopioną białą czekoladą oraz posypujemy uprażonymi na
suchej patelni płatkami migdałów.
Wygląda niezwykle smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia! :)
Dziękujemy :-)
UsuńCzysta rozpusta!
OdpowiedzUsuńOwszem ;-)
UsuńBabki z karmelkami jeszcze nigdy nie jadłam. Wygląda kusząco:D
OdpowiedzUsuńrobiłam je i samo przygotowanie nie jest złe. Przy wyciąganiu, karmelki które się przykleiły do formy, oderwały kawałki ciasta. Jedyny minus. Mam nadzieję że pozytywnie zaskoczę rodzinę jej smakiem :)
OdpowiedzUsuń