4/06/2017

4/06/2017

Wielkanocna babka ucierana z karmelkami





Jako, że Wielkanoc tuż, tuż ruszamy z przepisami świątecznymi. Mamy nadzieję, że zainspirujecie się nimi do wykonania swoich własnych, świątecznych wypieków.

A jak Wielkanoc, to oczywiście babka. Mamy dla Was dwa przepisy, dziś jeden z nich: przepis na bakę ucieraną o karmelowym posmaku, którego nadają jej kawałki karmelków.



Składniki:
·       30 dag mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
·       2 łyżeczki proszku do pieczenia
·       20 dag masła 
·       3 łyżki cukru brązowego
·       cukier waniliowy
·       5 jaj
·       100ml mleka
·       około 6-8 sztuk karmelków, np. krówek
·       100g białej czekolady
·       około 1/2 szklanki migdałów w płatkach

Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy  przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę karmelki, ponownie delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub np. mielonymi migdałami.
Pieczemy w temp. 190C przez ok. 45minut. Po upieczeniu posypujemy studzimy, następnie polewamy roztopioną białą czekoladą oraz posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.







6 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle smakowicie! :)
    Świetne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babki z karmelkami jeszcze nigdy nie jadłam. Wygląda kusząco:D

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam je i samo przygotowanie nie jest złe. Przy wyciąganiu, karmelki które się przykleiły do formy, oderwały kawałki ciasta. Jedyny minus. Mam nadzieję że pozytywnie zaskoczę rodzinę jej smakiem :)

    OdpowiedzUsuń