- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 ml mleka
- 150 g roztopionego masła
- 70 cukru trzcinowego
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
- 300ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 4-5 bananów
- 1/2 cytryny
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier, mleko, masło i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50-60 minut (do "suchego patyczka").
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50-60 minut (do "suchego patyczka").
Po upieczeniu ciasto studzimy. Wierzch ścinamy i rozkruszamy. Łyżką wydrążamy
także miąższ ciasta (pozostawiamy boki szerokości ok. 1cm) - na dowolną
głębokość (od niej zależy ile bananów zmieści się w środku).
Kremówkę
ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie
dodajemy pokrojoną na drobne kawałki czekoladę, mieszamy.
Banany
obieramy, kroimy wzdłuż na połówki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy je na
wydrążonym cieście (ciasto można delikatnie namoczyć ponczem, np. wodą z sokiem
z cytryny, herbatą). Na banany wykładamy kremówkę z czekoladą, formując z niej
kształt kopca. Wierzch posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem.
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale to ciasto piekłam tylko z paczki...
Z paczki jest takie hmmm... sztuczne :-) Spróbuj tego, wydaje nam się, że nie pożałujesz ;-)
UsuńChociaż kojarzę takie ciasto, to nie miałam okazji go jeść. Ale myślę, że by mi posmakował:D
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz banany, bitą śmietanę i kakao to na pewno ;-)
UsuńCzy olej kokosowy również sprawdzi się w tym przepisie? Pozdrawiam, Agata
OdpowiedzUsuńW płynnej postaci - na pewno tak :-)
Usuń