3/24/2017

3/24/2017

Ciasto "kopiec kreta"






Składniki (na foremkę o średnicy 18-20cm)
Na ciasto:

  •     200 g mąki pszennej
  •     4 jajka
  •     150 ml mleka
  •     150 g roztopionego masła
  •     70 cukru trzcinowego
  •     50 g kakao
  •     1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •    1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Ponadto:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4-5 bananów
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady


Wykonanie:

Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier,  mleko, masło i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50-60 minut (do "suchego patyczka"). 
 
Po upieczeniu ciasto studzimy. Wierzch ścinamy i rozkruszamy. Łyżką wydrążamy także miąższ ciasta (pozostawiamy boki szerokości ok. 1cm) - na dowolną głębokość (od niej zależy ile bananów zmieści się w środku). 
Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną na drobne kawałki czekoladę, mieszamy.

Banany obieramy, kroimy wzdłuż na połówki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy je na wydrążonym cieście (ciasto można delikatnie namoczyć ponczem, np. wodą z sokiem z cytryny, herbatą). Na banany wykładamy kremówkę z czekoladą, formując z niej kształt kopca. Wierzch posypujemy pokruszonym wcześniej ciastem.










8 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale!
    Wstyd się przyznać, ale to ciasto piekłam tylko z paczki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z paczki jest takie hmmm... sztuczne :-) Spróbuj tego, wydaje nam się, że nie pożałujesz ;-)

      Usuń
  2. Chociaż kojarzę takie ciasto, to nie miałam okazji go jeść. Ale myślę, że by mi posmakował:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz banany, bitą śmietanę i kakao to na pewno ;-)

      Usuń
  3. Czy olej kokosowy również sprawdzi się w tym przepisie? Pozdrawiam, Agata

    OdpowiedzUsuń