Skład (na około 2-3 porcje)
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 300g makaronu (u nas Cavatappi, ale można użyć innego, np. Penne)
- 300ml passaty pomidorwej
- 3 duże dojrzałe pomidory
- 1 mozzarella w kulce
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- kawałek suszonej papryczki chilli
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, ewentualnie pieprz
Wykonanie:
Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno i podsmażamy je na patelni aż się zeszklą. Następnie na patelnię wkładamy mięso i całość smażymy aż mięso nabierze brązowego koloru. Wówczas je solimy.
Pomidory parzymy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy je w kostkę, po czym odsączamy na sicie nadmiar soku. Przekładamy je na patelnię z podsmażonym mięsem, dodajemy passatę pomidorową i papryczkę chilli. Całość smażymy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos się zredukuje (około 15-20minut).
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al dente. Przekładamy go na patelnię, do zredukowanego sou. Mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli i całość wstawiamy do piekarnika na około 5-10minut aby ser się rozpuścił (jeśli nie mamy patelni, którą można włożyć do piekarnika, makaron wcześniej przekładamy do naczynia żaroodpornego). Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
Strasznie apetyczne zdjecia...mniam :) Zjadlabym nawet teraz :)
OdpowiedzUsuńPyszny makaron, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda. Oj zgłodniałam patrząc na te apetyczne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z makaronem, a to zapowiada się po prostu świetnie. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAle fajny i prosty przepis a jak apetycznie wygląda. Zapisuję w ulubionych do wypróbowania i dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, mam nadzieję, że będzie smakował :-) pozdrowienia!
Usuń