12/05/2014

12/05/2014

Makaron w sosie pomidorowym z mięsem mielonym i mozzarellą




Skład (na około 2-3 porcje)
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 300g makaronu (u nas Cavatappi, ale można użyć innego, np. Penne)
  • 300ml passaty pomidorwej 
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 1 mozzarella w kulce
  • 1 cebula średniej  wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek suszonej papryczki chilli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, ewentualnie pieprz

Wykonanie:

Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno i podsmażamy je na patelni aż się zeszklą. Następnie na patelnię wkładamy mięso i całość smażymy aż mięso nabierze brązowego koloru. Wówczas je solimy. 
Pomidory parzymy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy je w kostkę, po czym odsączamy na sicie nadmiar soku. Przekładamy je na patelnię z podsmażonym mięsem, dodajemy passatę pomidorową i papryczkę chilli. Całość smażymy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos się zredukuje (około 15-20minut).

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al dente. Przekładamy go na patelnię, do zredukowanego sou. Mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli i całość wstawiamy do piekarnika na około 5-10minut aby ser się rozpuścił (jeśli nie mamy patelni, którą można włożyć do piekarnika, makaron wcześniej przekładamy do naczynia żaroodpornego). Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.



6 komentarzy:

  1. Strasznie apetyczne zdjecia...mniam :) Zjadlabym nawet teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny makaron, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda. Oj zgłodniałam patrząc na te apetyczne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dania z makaronem, a to zapowiada się po prostu świetnie. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajny i prosty przepis a jak apetycznie wygląda. Zapisuję w ulubionych do wypróbowania i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, mam nadzieję, że będzie smakował :-) pozdrowienia!

      Usuń