12/04/2014

12/04/2014

Orkiszowo-razowe placuszki z orzechami i konfiturą






Skład.
  • 1/2 szkl mąki orkiszowej
  • 1/2 szkl mąki razowej typ 2000
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • około 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka cukru trzcionowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka orzechów włoskich
  • ulubione konfitury 

Zaczynamy.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę. Następnie wbijamy jajko, dodajemy jogurt i wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Placuszki smażymy na teflonowej patelni (na suchej lub z minimalna ilością oleju). Podajemy z orzechami włoskimi i konfiturą.





5 komentarzy:

  1. Chodzą za mna racuszki od dawna,tylko czasu brak... piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie placuchy robi się w kilka minut :-P wystarczy rano troszkę wcześniej wstać - choć przyznaję, o tej porze roku jest to niezwykle trudne ;-)

      Usuń
  2. Ach, kto by takich na śniadanie nie zjadł? Chyba nie znam takiej osoby; D

    OdpowiedzUsuń