12/06/2014

12/06/2014

Drożdżówki z serem i brzoskwiniami



Skład.
  • 4 pełne szklanki mąki
  • 12 dag masła
  • 200ml mleka
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 30 dag twarogu półtłustego
  • 1/2 puszki brzoskwiń (można też użyć świeżych)
  • 2 cukry waniliowe


Zaczynamy.
Z drożdży, 1 łyżki cukru pudru, 1 łyżki mąki i 1/3 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka przygotowujemy zaczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrósł.
Mąkę przesiewamy do miski. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
Następnie dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, sól oraz pozostałe ciepłe mleko. Całość przelewamy do mąki, mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego (ta opcja jest zdecydowanie wygodniejsza, tym bardziej, że ciasto wychodzi dość luźne). Wyrobione ciasto podsypujemy obficie mąką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu żeby wyrosło.
Twaróg mieszamy z cukrem waniliowym i pokrojonymi brzoskwiniami (jeśli jest zbyt gęsty możemy do niego dodać trochę jogurtu naturalnego, bądź śmietany).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy, smarujemy wierzch masą serową, a następnie zwijamy w rulon (dość ścisły). Rulon z kolei tniemy ostrym nożem na porcje. Powstałe "rollsy" układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasto znacznie urośnie podczas pieczenia).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy przez około 20minut (aż drożdżówki nabiorą lekko złocistego koloru -  nie powinny się zbytnio przypiec :-) )





5 komentarzy: