Składniki (na 2 porcje)
- 300g makaronu szpinakowego pappardelle (można też użyć innego)
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 cukinii średniej wielkości
- 200ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 nieduża cebula
- 1 suszona papryczka pepperoni
- sól
Wykonanie:
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni aż się zeszkli. Wkruszamy do niej papryczkę pepperoni oraz dodajemy pokrojoną cukinię. Smażymy około 5-7minut (aż cukinia lekko zmięknie).
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al dente. Odcedzamy (około 1 szklankę wody z gotowania makaronu odstawiamy na bok). Makaron przekładamy na patelnię z cukinią.
W garnuszku mieszamy trzepaczką jajko, jogurt oraz 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Wlewamy na patelnię, dodajemy porwaną (lub pokrojoną) na kawałki mozzarellę, całość mieszamy i podgrzewamy około 3-4minuty (jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy pozostałą wodę z gotowania makaronu).
Zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerze. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki, listkami bazylii itp.
Uuuuwieeeelbiam!
OdpowiedzUsuńWszystko co lubię w jednym daniu, pychota.
OdpowiedzUsuńObłędne zdjęcia :) Sprawiają, że oddałabym wiele w tej chwili za porcję tego makaronu :)
OdpowiedzUsuń