Skład.
- 70 dag pieczarek
- 40 dag kapusty kiszonej
- jajko
- mała czerstwa bułka
- nieduża cebula
- sól, pieprz
- 60dag mąki pszennej
- 350ml mleka
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 jajka
- szczypta soli
Zaczynamy.
Pieczarki i cebulkę obieramy, myjemy, kroimy i podsmażamy na
patelni. Kapustę odsączamy, siekamy i gotujemy w wodzie około 10minut. Odsączamy
ją i płuczemy w zimnej wodzie. Ponownie odsączamy. Następnie mieszamy z podsmażonymi pieczarkami.
Dusimy dalej na patelni do momentu, aż
cała woda odparuje. Wówczas wykładamy farsz na deskę i drobniutko siekamy
(ewentualnie możemy go przemielić przez maszynkę). Dodajemy namoczoną w mleku/ wodzie
czerstwą bułkę (zmieloną), jajko i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy farsz.
Przygotowujemy ciasto. 2/3 mleka lekko podgrzewamy (nie może
być gorące!), dodajemy do niego rozkruszone drożdże, cukier i szklankę mąki.
Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby zaczyn wyrósł. Gdy
zaczyn wyrośnie (podwoi swą objętość) dodajemy do niego pozostałą mąkę
(najlepiej przesianą), resztę mleka, oliwę z oliwek, jajka i sól. Wyrabiamy
ciasto drożdżowe, aż zacznie nam „odchodzić” od rąk. Przykrywamy ściereczką i
ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Świąteczny Must Have :D
OdpowiedzUsuńDokładnie :-)
UsuńWyglądają świetnie, nie może ich zabraknąć na świątecznym stole ;)
OdpowiedzUsuńZgadza się ;-)
UsuńIdealne na swieta. Co roku obiecuje sobie, ze takie upieke i co roku konczy sie na obietnicach...moze w tym roku sie uda? ;)
OdpowiedzUsuńtrzymamy kciuki aby tak się stało ;-)
UsuńWypróbowałam przepisy, paszteciki wyszły wspaniale. Bardzo się cieszę, bo to moje pierwsze ciasto drożdżowe, które tak ładnie urosło :)
OdpowiedzUsuńBardzo, ale to bardzo nas to cieszy ;-) dziękujemy serdecznie za pozostawienie komentarza i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych :-) pozdrawiamy!
Usuń