Makarony - któż z nas ich nie lubi? Mączne makarony należą
jednak do dość kalorycznych, pszennych makaronów muszą wystrzegać się także
osoby stosujące dietę bezglutenową.
Dla wszystkich mamy jednak ciekawą alternatywę - makarony
warzywne! Są niskokaloryczne, zdrowe i pyszne. W dodatku - szybkie w przygotowaniu:
możne je jeść na surowo, lekko zblanszowane gorącą wodą, lub na parze,
zapieczone lub podduszone na patelni. Wystarczą 3-4 minuty, aby były gotowe do
spożycia.
Makarony warzywne to nowa oferta marki Fit&Easy: do wyboru
mamy spaghetti z marchewki i buraka.
Dziś przed Wami propozycja na makaron z
marchewki, z pesto z suszonych pomidorów. Robi się go dosłownie w 10 minut i
oczywiście jest pyszny - więc na pewno Wam się spodoba :-)
Więcej informacji na temat nowości znajdziecie na stronie
marki: http://www.fitandeasy.pl/pl
Składniki (na 2 porcje):
- opakowanie makaronu spaghetti z marchewki
- około 15 sztuk suszonych pomidorów
- około 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- około 6 dag parmezanu
- nieduża papryczka chilli
Wykonanie.
Do blendera wrzucamy pomidory, oraz orzeszki piniowe.
Miksujemy. Następnie dodajemy oliwę i szczyptę soli, ponownie miksujemy.
Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy na nią makaron z marchewki, mieszamy. Następnie dodajemy pesto, ponownie mieszamy.
Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 minut (w tym czasie co najmniej
raz powinniśmy zamieszać zawartość patelni).
Gotowy makaron przekładamy na talerze, obficie posypujemy tartym
parmezanem.
Nie ma to jak makaron warzywny. Najbardziej lubię podpieczony na patelni:D
OdpowiedzUsuńTak, nam też ta wersja najbardziej odpowiada :-)
Usuń