Pozostając dalej w temacie makaronów warzywnych od
Fit&Easy (fitandeasy.pl) dziś przedstawiamy Wam wersję buraczaną.
Kiedy po raz pierwszych zobaczyliśmy opakowanie buraczanych
nitek o intensywnej, ciemnej barwie od razu przyszło nam na myśl skojarzenie ze
spaghetti nero (barwione atramentem z mątwy). Postanowiliśmy więc nasz makaron
z buraka przygotować z krewetkami, aby nie było nudno dorzuciliśmy jeszcze ser
feta oraz szpinak - efekty przed Wami.
Składniki (na 2 porcje):
- opakowanie makaronu spaghetti z buraka
- około 20 dag krewetek mrożonych
- około 2-3 garści świeżego szpinaku
- około 8 dag sera feta
- ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chilli
Wykonanie:
Krewetki wsypujemy do miseczki i zalewamy zimną wodą.
Na patelnię wylewamy około 2 łyżki oliwy, następnie dodajemy
odcedzone krewetki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobną
posiekaną papryczkę chilli. Podsmażamy około 3-4 minuty.
Następnie dodajemy makaron z buraka oraz szpinak. Mieszamy,
następnie przykrywamy pokrywką i dusimy około 5-6 minut (w trakcie około 2 razy
mieszamy). Gdy makaron osiągnie odpowiednią dla nas miękkość zdjemujemy
patelnię z ognia, wykładamy potrawę na talerze. Na koniec rozkruszamy na
wierzchu ser feta.
Możemy podać z kawałkiem cytryny - do doprawienia krewetek.
super sprawa taki makaron buraczany! ;) nie trzeba spiralizera! i przeapetycne zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńDokładnie, wyjmujesz z torebki i gotowy ;-)
UsuńNiezwykłe zestawienie składników. Całość wygląda genialnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło, że przepis się spodobał ;-)
Usuń