3/03/2017

3/03/2017

Orkiszowe ciasteczka z karmelkami






Obłędnie kruche ciasteczka pełne karmelowych kawałków. Przepyszne połączenie, które pokochają i mali i ci więksi :-) Zapraszamy!

Składniki:
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko 
  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
  • kilka karmelków/ cukierków krówek

Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy jajko i miksujemy dalej (masło powinno być bardzo dobrze zmiksowane, aby nie "zważyło się" po dodaniu jajka).
Następnie do masy dodajemy szczyptę soli, mąkę i mieszamy łopatką. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki krówki i ponownie mieszamy.
Z ciasta formujemy (najlepiej dłońmi) kulki, które lekko spłaszczamy. Jeśli ciasto za bardzo się klei, należy wstawić je na około 15-20 minut do lodówki, aby masło nieco stężało. Uformowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, zachowując odstępy (ciastka trochę urosną i nieco rozpłyną się). Pieczemy około 15 minut w temp. 180C (aż nabiorą lekko złotego koloru).





3 komentarze: