Obłędnie kruche ciasteczka pełne karmelowych kawałków. Przepyszne
połączenie, które pokochają i mali i ci więksi :-) Zapraszamy!
Składniki:
- 1 kostka miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- kilka karmelków/ cukierków krówek
Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy jajko i miksujemy dalej (masło powinno być bardzo dobrze zmiksowane, aby nie "zważyło się" po dodaniu jajka).
Następnie do masy dodajemy szczyptę soli, mąkę i mieszamy łopatką. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki krówki i ponownie mieszamy.
Z ciasta formujemy (najlepiej dłońmi) kulki, które lekko spłaszczamy. Jeśli ciasto za bardzo się klei, należy wstawić je na około 15-20 minut do lodówki, aby masło nieco stężało. Uformowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, zachowując odstępy (ciastka trochę urosną i nieco rozpłyną się). Pieczemy około 15 minut w temp. 180C (aż nabiorą lekko złotego koloru).
Jak ja lubię takie krówki ciągutki!
OdpowiedzUsuńTakie ciągnące najlepsze! ;-)
UsuńHej, Piękne zdjęcie! Co to za tło?
OdpowiedzUsuń