Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 kostka masła (200g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 500ml soku pomarańczowego (wyciskanego)
- 1 budyń śmietankowy
- 1 galaretka pomarańczowa
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka masła
- kilka bez do dekoracji
Wykonanie:
Mąki
przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier
puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną
z niego grudki wielkości mniej więcej ziarnka grochu. Wówczas wbijamy jajko
oraz jedno żółtko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię i
wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Po tym
czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy ciastem foremkę do tarty
(wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia lub natłuszczoną i posypaną bułką
tartą). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180C i pieczemy około 20-30 minut aż nabierze złotego koloru.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Około pół
szklanki soku pomarańczowego odlewamy i rozrabiamy w nim budyń. Pozostały sok
zagotowujemy. Do gotującego się soku dodajemy rozrobiony budyń, zagotowujemy.
Gdy budyń zacznie wrzeć zdejmujemy go z ognia. Następnie wsypujemy galaretkę i
mieszamy przez około 3 minuty. Następnie dodajemy łyżkę masła, mieszamy do
rozpuszczenia masła. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy połamaną na
kawałki czekoladę. Całość odstawiamy do ostygnięcia.
Chłodny krem
pomarańczowy przekładamy na upieczony i ostudzony spód z ciasta kruchego.
Wierzch dekorujemy bezami (robimy to tuż przed podaniem, gdy zostawiamy bezy na
tarcie np. na noc, bezy namiękną).
Jakie piękne zdjęcia!!!
OdpowiedzUsuńDawno nie widziałam tak ładnego bloga. Oj, będę tu często zaglądać!
Przymierzam się do zmiany aparatu, bo pracuje na dwunastoletnim staruszku. Jakim aparatem robisz zdjęcia?
Pozdrawiam Magda (Oczytana Babeczka)
Bardzo nam miło, dziękuję za komplement.
UsuńO tym czym i jak robię zdjęcia, możesz poczytać u Zuzi, tutaj: http://www.chilliczosnekioliwa.pl/2017/03/fotografia-kulinarna-picante-jalapeno.html
Zachęcam ;-)
Bajeczna! I taka słoneczna, że nie sposób się do niej nie uśmiechnąć :)
OdpowiedzUsuń;-) próbujemy przybliżyć sobie nadejście wiosny ;-)
Usuńw całym domu pachnie pomarańczą:)
OdpowiedzUsuńCzy tartę można przygotować w formie okrągłej o średnicy 24cm ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, proporcje ciasta z tego przepisu powinny idealnie sprawdzić się w formie o tych wymiarach. Udanych wypieków! :-)
UsuńCiasto jest pyszne, jedno z ulubionych mojej mamy.
OdpowiedzUsuńOzdobione pomarańczą również dobrze się prezentuje 😁
Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdza i smakuje, a dekoracja z pomarańczy z pewnością pięknie się prezentuje :-) Wszystkiego dobrego! :-)
UsuńCo zmieni brak białej czekolady?
OdpowiedzUsuńPoza smakiem, być może krem będzie nieco rzadszy niż z dodatkiem czekolady, ale mimo wszystko powinien stężeć i można pominąć dodatek czekolady
UsuńCzy z tych proporcji skpadników do masy pomarańczowej wyjdzie więcej niż na samą tartę?
OdpowiedzUsuńTak, kremu wychodzi trochę więcej
UsuńCzy brak białej czekolady znacząco wpłynie na smak lub konsystencję kremu?
OdpowiedzUsuńPoza smakiem, być może krem będzie nieco rzadszy niż z dodatkiem czekolady, ale mimo wszystko powinien stężeć i można pominąć dodatek czekolady. Jeśli chodzi o smak - z czekoladą będzie on bardziej kremowy, gładki, śmietankowy, bez niej - zdecydowanie bardziej owocowy
UsuńJaki wymiar blaszki/formy?
OdpowiedzUsuńok 30x10 cm
Usuń