Co prawda w Tłusty Czwartek zazwyczaj rządzą tradycyjne pączki, obficie wypełnione konfiturą, bądź innym słodkim nadzieniem, ale my dziś pokusiliśmy się o amerykańską wersję pączka - nie mniej smaczne i znane - donaty. To pączek bez nadzienia, z charakterystyczną dziurką w środku. Jako, że nie ma nadzienia, możemy poszaleć z wariacjami na temat polewy, jaką udekorujemy nasze pączki. My wybraliśmy dwa warianty, oto one:
Składniki:
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 6-8 żółtek
- 1 jajko
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 2 szklanki mleka
- 100 ml rumu/Brendy lub kieliszek spirytusu
- 0,5 laski utartej wanilii lub cukier waniliowy
- 1 czekolada deserowa
- około 1/2 szklanki kremu toffi
- około 1/2 szklanki posiekanych orzechów ziemnych
- smalec do smażenia (około 6 kostek)
Wykonanie:
Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy, dodajemy 5
łyżek mąki, trochę cukru i niepełną szklankę ciepłego mleka (mleko nie może być
zbyt gorące, aby nie sparzyło drożdży). Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło należy roztopić i ostudzić. Następnie ucieramy mikserem żółtka, jajko,
cukier i szczyptę soli.
Do przesianej mąki wlewamy rozczyn z drożdży,
zmiksowaną masę jajeczną, pozostałe mleko i alkohol. Zagniatamy ciasto,
dodajemy tłuszcz i wanilię, zagniatamy ponownie. Wyrabiamy ok. 15 minut, aż
ciasto zacznie "odchodzić" od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość możemy zacząć formować donaty -
wałkujemy porcje ciasta na grube placki, wykrawamy dużą szklanką kółka. W
środku każdego robimy małą dziurkę, odkładamy na kilka chwil, aby wyrosły (przykrywamy
ściereczką).
Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, z dwóch
stron. Gdy ostygną polewamy je rozpuszczona czekoladą oraz nakładamy na nie
krem toffi, wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz