Witajcie!
Dzisiejszym wpisem chcielibyśmy zapoznać Was z nową marką z akcesoriami wnętrzarskimi i kuchennymi HOMLA, z którą jakiś czas temu mieliśmy przyjemność współpracować.
Marka Homla powstała z potrzeby przyjemności, kobiecego uśmiechu oraz magii codzienności.
Narodziny tej marki sięgają aż do krajów nordyckich, dokładnie do norweskiego regionu Sør-Trøndelag, gdzie swoje początki ma urokliwa rzeka Homla. To ten region zainspirował do stworzenia marki, która łączy w sobie zachodnie trendy wyposażenia wnętrz, ze skandynawskim minimalizmem, bielą, szarością, naturalnym drewnem. Produkty Homla cechuje zarówno nowoczesny styl, jak i uniwersalne wzornictwo.
Piękno jest naszym sposobem myślenia, który powoduje, że nieustannie poszukujemy najlepszych rozwiązań, będąc zawsze o krok bliżej potrzeb naszych Klientek.
Wierzymy w ideę slow home, piękno codziennych chwil oraz wspólnych momentów w domowym zaciszu.
A poniżej dwa przepisy z wykorzystaniem kurek: szybka i bardzo prosta tarta, oraz klasyczne risotto. Na zdjęciach możecie zobaczyć przedsmak produktów, które dostępne będą w sklepach HOMLA.
RISOTTO Z KURKAMI
Składniki:
- 300g ryżu, najlepiej arborio
- 200g świeżych kurek
- 1 nieduża cebula
- około 1 l bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
- około łyżki masła
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- oliwa
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- parmezan (około 1 szklanka tartego parmezanu)
Kurki myjemy, osuszamy na ręczniku. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, dodajemy kurki, które doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Dodajemy także posiekany drobno ząbek czosnku. Podsmażamy kurki około 3-4 minuty. Zdejmujemy je z patelni.
Kroimy w kostkę cebulę, i smażymy ją z na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodajemy ryż i podsmażamy go przez około 2 minuty cały czas mieszając. Następnie wlewamy białe wino i gotujemy co chwilę mieszając, aż całe wino odparuje. Wówczas na patelnię stopniowo dolewamy po około pół szklanki bulionu, każdą porcję bulionu mieszamy aż ryż ją wchłonie i wówczas dodajemy kolejną jego porcję. Postępujemy tak aż uzyskamy konsystencję risotto (czyli coś na kształt puddingu ryżowego).
Wtedy do ryżu dodajemy kurki, mieszamy, dodajemy także masło, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy tarty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerz, przed podaniem posypujemy wierzch tartym parmezanem.
SEROWO-JOGURTOWA TARTA Z KURKAMI
- opakowanie ciasta francuskiego
- około 100g kurek (świeżych lub mrożonych)
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 100-150 g sera typu feta
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 cebuli
- opcjonalnie: orzechy włoskie
Wykonanie:
Kurki myjemy, osuszamy na ręczniku. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, szklimy na niej bardzo drobno posiekana cebulę. Dodajemy kurki, które doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Podsmażamy kurki około 3-4 minuty. Zdejmujemy je z patelni.
W miseczce mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki) jogurt naturalny wraz z jajkami i szczyptą pieprzu. Następnie dodajemy pokruszony na kawałki ser typu feta. Mieszamy łyżką, by ser za bardzo się nie rozpadł.
Brytfankę wykładamy ciastem francuskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz