Składniki:
- 200g semoliny
- 100g mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta soli
- dodatkowo: kilka świeżych listków bazylii, kilka pomidorków koktajlowych, kulka mozzarelli, oliwa, sól, pieprz
Wykonanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, w środku kopczyka robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka. Mieszamy je widelcem, stopniowo zgarniając mąkę z brzegów wgłębienia. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi (jeśli będzie zbyt twarde, możemy dodać do niego 2-3 łyżki wody). Po wyrobieniu ciasto owijamy w folię i odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło.
Następnie wałkujemy cienkie placki, które tniemy na długie, cienkie paseczki. My w tym celu użyliśmy maszynki do makaronu*.
Tak przygotowany makaron można zwinąć w "gniazdka", wysuszyć np. w suszarce do grzybów i przechowywać w papierowych torebkach około miesiąca.
Pomidorki koktajlowe układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, posypujemy solą. Zapiekamy w piekarniku w temp. około 180C przez około 15 minut (aż zmiękną).
Świeży makaron gotujemy w osolonej wodzie, al dente. Odcedzamy z wody, dodajemy do niego zapieczone pomidorki, porwaną na kawałki mozzarellę, listki bazylii. Skrapiamy oliwą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
*maszynka do makaronu oraz wszystkie rekwizyty widoczne na zdjęciach pochodzą ze sklepu HOMLA: homla.com.pl
Taki domowy smakuje najlepiej :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :-)
UsuńMarzy mi się taka maszynka ;)
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś lubi makaron, to na pewno pokocha to urządzenie - my je uwielbiamy ;-) a już niedługo święta, może Mikołaj miło Cię zaskoczy ;-)
UsuńMniam! Nie ma to jak domowy makaron. Bardzo lubię go robić i jeść.
OdpowiedzUsuńTaka wersja wygląda wspaniale:D
Wstyd się przyznać - my robiliśmy go po raz pierwszy! ale od teraz na pewno się to zmieni ;-)
UsuńAle pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia i makaron tez wyszedł super
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia człowiek robi się głodny :)
OdpowiedzUsuńMiło nam to słyszeć ;-)
Usuń