5/30/2025

5/30/2025

Pistacjowy sernik nowojorski

 
Mój ulubiony przepis na sernik nowojorski w wersji klasycznej, to przepis Michała stąd: Rozkoszny Sernik Nowojorski 
Ale jako miłośniczka pistacji przygotowałam jego odmienioną, zieloną odsłonę, spróbujcie koniecznie ;-)
 
Składniki:
Spód:
  • 200 g herbatników lub ciasteczek owsianych 
  • 50 g roztopionego masła
  • ¼ łyżeczki soli
Ser: 
  • 700 g serka śmietankowego (do smarowania kanapek, w kubeczku) 
  • 250 g mascarpone
  • 100 g pasty z pistacji 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu 
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ¼ łyżeczki soli
Na wierzch: 
  • 200 g białej czekolady 
  • 4-6 łyżek śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki pasty z pistacji 
  • pokruszone pistacje do dekoracji

Wykonanie:
Herbatniki kruszymy, łączymy z solą i roztopionym masłem. Wykładamy masą dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy. Pieczemy w temp. 180C przez około 10 minut (aż się zrumieni), studzimy.
Serek śmietankowy, mascarpone, pastę pistacjową, mąkę, cukier i sól mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jajka i całość mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy na ostudzony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C i pieczemy 35 minut, następnie uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy w nim sernik na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką i pastą pistacjową. Powstałą masą smarujemy wierzch sernika. Posypujemy posiekanymi pistacjami.
 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz