Mój ulubiony przepis na sernik nowojorski w wersji klasycznej, to przepis Michała stąd: Rozkoszny Sernik Nowojorski
Ale jako miłośniczka pistacji przygotowałam jego odmienioną, zieloną odsłonę, spróbujcie koniecznie ;-)
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników lub ciasteczek owsianych
- 50 g roztopionego masła
- ¼ łyżeczki soli
Ser:
- 700 g serka śmietankowego (do smarowania kanapek, w kubeczku)
- 250 g mascarpone
- 100 g pasty z pistacji
- 1/2 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- ¼ łyżeczki soli
Na wierzch:
- 200 g białej czekolady
- 4-6 łyżek śmietanki 30%
- 2 łyżeczki pasty z pistacji
- pokruszone pistacje do dekoracji
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy, łączymy z solą i roztopionym masłem. Wykładamy masą dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy. Pieczemy w temp. 180C przez około 10 minut (aż się zrumieni), studzimy.
Serek śmietankowy, mascarpone, pastę pistacjową, mąkę, cukier i sól mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jajka i całość mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy na ostudzony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C i pieczemy 35 minut, następnie uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy w nim sernik na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką i pastą pistacjową. Powstałą masą smarujemy wierzch sernika. Posypujemy posiekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz