Na wiosennym przednówku, gdy jeszcze trudno o świeże owoce i warzywa warto skorzystać z ubiegłorocznych, tradycyjnych, korzeniowych warzyw i przygotować gęsty, aromatyczny krem z ciekawym, smakowym twistem na wierzchu.
Składniki:
- około 1 litr bulionu warzywnego (lub warzywno-mięsnego)
- 1 duży seler
- 2-3 pietruszki
- 6 ziemniaków
- 1 por (jasna część)
- 1 cebula (opalona nad ogniem)
- około 150 ml śmietany 18%
- oliwa
- przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy, czosnek suszony, majeranek
Dodatki:
- Gruszka
- Boczek
- grzanki/pieczywo do podania
Wykonanie:
Warzywa obieramy, kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę, wsypujemy warzywa, doprawiamy solą i smażymy kilka chwil. Wlewamy bulion, doprawiamy i gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiekną. Blendujemy na krem, wlewamy śmietanę, mieszamy.
Boczek smażymy na chrupkie chipsy, gruszkę kroimy na plasterki, doprawiamy solą i szczyptą cukru, karmelizujemy na patelni, na której smażył się boczek.
Krem nakładamy do miseczek, podajemy z karmelizowaną gruszką i boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz