3/10/2025

3/10/2025

Zupa krem z białych warzyw z gruszką i bekonem

Na wiosennym przednówku, gdy jeszcze trudno o świeże owoce i warzywa warto skorzystać z ubiegłorocznych, tradycyjnych, korzeniowych warzyw i przygotować gęsty, aromatyczny krem z ciekawym, smakowym twistem na wierzchu. 

Składniki:

  • około 1 litr bulionu warzywnego (lub warzywno-mięsnego) 
  • 1 duży seler 
  • 2-3 pietruszki 
  • 6 ziemniaków 
  • 1 por (jasna część) 
  • 1 cebula (opalona nad ogniem) 
  • około 150 ml śmietany 18%
  • oliwa 
  • przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy, czosnek suszony, majeranek 

Dodatki:

  • Gruszka 
  • Boczek 
  • grzanki/pieczywo do podania 


Wykonanie:

Warzywa obieramy, kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę, wsypujemy warzywa, doprawiamy solą i smażymy kilka chwil. Wlewamy bulion, doprawiamy i gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiekną. Blendujemy na krem, wlewamy śmietanę, mieszamy. 

Boczek smażymy na chrupkie chipsy, gruszkę kroimy na plasterki, doprawiamy solą i szczyptą cukru, karmelizujemy na patelni, na której smażył się boczek. 

Krem nakładamy do miseczek, podajemy z karmelizowaną gruszką i boczkiem. 





 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz