8/18/2025

8/18/2025

Lody z ciasteczkową kruszonką

Wakacje powoli się kończą, więc korzystając z tych słonecznych, letnich dni umilam sobie życie iście wakacyjnym deserem, do czego i Was zachęcam ;-) 


Składniki: 

Ulubione lody  

Karmel: około 150 g cukru, ok. 60g masła, ok. 70ml śmietanki kremówki, sól do smaku

Kruszonka: 100g mąki pszennej krupczatki, 100 g masła, 80g cukru pudru, szczypta soli


Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach, rozsypujemy na blaszce do pieczenia, chłodzimy w lodówce, a następnie pieczemy na złoty kolor (temp. 180C, około 15min). Studzimy.
Cukier podgrzewamy aż się roztopi, dodajemy do niego masło pokrojone na kawałki, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy śmietankę, mieszamy. Dodajemy sól, studzimy.
Lody wykładamy na blaszkę, dodajemy karmel, mieszamy, tworząc esy floresy. Na wierzch sypiemy kruszonkę. Zamrażamy. Nakładamy do pucharka, polewamy dodatkowym karmelem i posypujemy kruszonką.

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz