Wakacje powoli się kończą, więc korzystając z tych słonecznych, letnich dni umilam sobie życie iście wakacyjnym deserem, do czego i Was zachęcam ;-)
Składniki:
Ulubione lody
Karmel: około 150 g cukru, ok. 60g masła, ok. 70ml śmietanki kremówki, sól do smaku
Kruszonka: 100g mąki pszennej krupczatki, 100 g masła, 80g cukru pudru, szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie
składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach, rozsypujemy na blaszce do
pieczenia, chłodzimy w lodówce, a następnie pieczemy na złoty kolor
(temp. 180C, około 15min). Studzimy.
Cukier podgrzewamy aż się
roztopi, dodajemy do niego masło pokrojone na kawałki, mieszamy.
Następnie stopniowo dodajemy śmietankę, mieszamy. Dodajemy sól,
studzimy.
Lody wykładamy na blaszkę, dodajemy karmel, mieszamy,
tworząc esy floresy. Na wierzch sypiemy kruszonkę. Zamrażamy. Nakładamy
do pucharka, polewamy dodatkowym karmelem i posypujemy kruszonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz