Składniki
(na foremkę o średnicy 18-20cm)
Na ciasto:
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 ml mleka
- 150 g roztopionego masła
- 70 cukru trzcinowego
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 300ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- około 200g dżemu (świetnie sprawdzi się lekko kwaskowy dżem, u nas był to domowy dżem z czarnej porzeczki, może być także np. wiśniowy)
- 3-4 dojrzałe gruszki
- na zalewę: 2 szklanki wody, 3 łyżki cukru, 2 gwiazdki anyżu, 3 kawałki kory cynamonu, 2-3 plasterki świeżego imbiru, 2-3 goździki
- na domowy karmel: 150 g białego cukru, 60 g masła, 80ml kremówki 30%
Wykonanie:
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170C ok. 50-60 minut (do "suchego patyczka"). Po wyjęciu z piekarnika ciasto strudzimy, a następnie kroimy na trzy blaty.
Gruszki
obieramy (pozostawiamy ogonki) i gotujemy w zalewie około 20 minut (w zależności
od tego, jak dojrzałe są nasze gruszki). Po ugotowaniu powinny być miękkie, ale
nie rozpadać się. Najlepiej co kilka minut kontrolować ich miękkość naciskając
palcem - wkłuwanie widelca itp. pozostawi ślady. Po ugotowaniu gruszki
odsączamy i studzimy.
Przygotowujemy
karmel. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i rozkładamy go równomiernie
na całej powierzchni. Na średniej mocy palnika karmelizujemy cukier na złoty
kolor.
Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy rózgą. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia, powoli dodajemy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy. (można dodać szczyptę soli do smaku). Studzimy.
Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy rózgą. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia, powoli dodajemy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy. (można dodać szczyptę soli do smaku). Studzimy.
Kremówkę
ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy.
Składamy tort: kakaowy blat - warstwa dżemu - następnie
kremówka - kolejny blat - dżem - kremówka - ostatni blat - dżem - kremówka. Na
wierzch ciasta układamy gruszki (w całości lub przekrojone na połówki). Tuż
przed podaniem wierzch obficie polewamy ostudzonym karmelem.
Wygląda obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńTak tez smakuje :-)
UsuńWow, wygląda super! :) Ta zalewa bardzo aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, nadaje gruszkom fajny posmak :-)
UsuńIstne cukiernicze dzieło sztuki! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy! :-)
UsuńO takk, to coś dla mnie<3
OdpowiedzUsuńŻaden Łasuch nie przejdzie obok niego obojętnie ;-)
UsuńJak patrzę na to zdjęcie to marze żeby mój facet mnie tak przywitał po pracy :)
OdpowiedzUsuń-------------------------------------------------------------------------------
https://100club.pl/artykuly/Orkiszowe-ciasto-drozdzowe,402.html
Może jakaś delikatna sugestia w stronę chłopaka i marzenie przekształci się w rzeczywistość :-D
Usuń