Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 jajko
- 1 kostka masła (200g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1kg śliwek węgierek
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- kawałek świeżego imbiru (około 2cm)
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do
pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło
siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej
zielonego groszku. Wówczas wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w
folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Śliwki
myjemy, usuwamy pestki. Wkładamy do garnka, wsypujemy cukier, dodajemy pokrojony w plasterki imbir i przesmażamy je na niedużym ogniu około 20 minut (aby zmiękły i puściły soki, ale nie rozpadły się). Po tym czasie zdejmujemy je z ognia, wyjmujemy z nich plasterki imbiru, dodajemy cynamon, mieszamy.
Schłodzone ciasto wałkujemy (odkładamy trochę mniej niż połowę) i wykładamy nim brytfankę. Nakłuwamy
widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C
na około 10minut aby lekko się zapiekło.
Na podpieczone ciasto wykładamy masę śliwkową. Z pozostałego ciasta również wałkujemy placek wielkości brytfanki w której pieczemy ciasto. Na jego wierzchu wykrawamy foremka różne kształty. Placek układamy na wierzchu masy śliwkowej, dociskamy brzegi (można ułożyć na brzegach dekoracyjną fałdkę). My wyłożyliśmy ciastem także dwie mniejsze foremki, na które nałożyliśmy śliwki, nie przykrywaliśmy jednak wierzchu ciastem, a jedynie wykrojonymi z ciasta kształtami-gwiazdkami.
Przygotowane ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180C, aż ciasto się zrumieni (około 30minut).
Boskie! I te piękne zdjęcia - nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy <3 :-)
Usuńpiękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńa ciasto musi być pyszne
Bardzo nam miło ;-) ciasto ma typowo jesienny klimat, idealny na tą porę roku :-)
UsuńUroczo wygląda z tymi gwiazdkami :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuń