10/11/2016

10/11/2016

Kruche ciasto ze śliwkami, imbirem i cynamonem




Składniki:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 kostka masła (200g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

  • 1kg śliwek węgierek
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • kawałek świeżego imbiru (około 2cm)
  • 2 łyżeczki cynamonu
 
 Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej zielonego groszku. Wówczas wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.

Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Wkładamy do garnka, wsypujemy cukier, dodajemy pokrojony w plasterki imbir i przesmażamy je na niedużym ogniu około 20 minut (aby zmiękły i puściły soki, ale nie rozpadły się).  Po tym czasie zdejmujemy je z ognia, wyjmujemy z nich plasterki imbiru, dodajemy cynamon, mieszamy. 
 
Schłodzone ciasto wałkujemy (odkładamy trochę mniej niż połowę) i wykładamy nim brytfankę. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 10minut aby lekko się zapiekło.
Na podpieczone ciasto wykładamy masę śliwkową. Z pozostałego ciasta również wałkujemy placek wielkości brytfanki w której pieczemy ciasto. Na jego wierzchu wykrawamy foremka różne kształty. Placek układamy na wierzchu masy śliwkowej, dociskamy brzegi (można ułożyć na brzegach dekoracyjną fałdkę). My wyłożyliśmy ciastem także dwie mniejsze foremki, na które nałożyliśmy śliwki, nie przykrywaliśmy jednak wierzchu ciastem, a jedynie wykrojonymi z ciasta kształtami-gwiazdkami.
Przygotowane ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180C, aż ciasto się zrumieni (około 30minut).  






7 komentarzy: