10/26/2016

10/26/2016

Czarny ryż z warzywami


Składniki:
  • 200g czarnego ryżu
  • 1 nieduża cebula
  • garść jarmużu
  • 3-4 rzodkiewki
  • 1 nieduża cukinia  
  • 1/2 czerwonej papryki
  • około 2-3 łyżek kiełków z rzodkiewki
  •  około 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 dojrzały granat
  • 1 papryczka chilli
  • sól, oliwa

Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez około 30 minut (ryż czarny gotuje się nieco dłużej niż biała odmiana).
Cebulę kroimy w drobną kostkę.  Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy, wsypujemy cebulę i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w pół-talarki cukinię, paprykę pokrojoną w paski, drobno posiekaną papryczkę chilli i podsmażamy około 4-5 minut. Doprawiamy solą, a następnie dodajemy pocięty jarmuż, wsypujemy także ugotowany wcześniej ryż. Podsmażamy jeszcze około 2-3 minuty.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy bardzo cienko pokrojoną rzodkiewkę, mieszamy.
Wykładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziarenkami granatu oraz kiełkami rzodkiewki (które uprzednio należy lekko podprażyć na suchej patelni). 

Taki ryż sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięsa, ale także jako samodzielne danie. 
 

8 komentarzy:

  1. Prosty przepis, ale coś w sobie ma ;) Bardzo lubię taką kuchnię, chętnie przetestuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło, dziękujemy i zachęcamy do wypróbowania ;-)

      Usuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy i również serdecznie pozdrawiamy :-)

      Usuń
  3. Mniam! Genialny pomysł na prosty obiadek:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne kolorowe danie :) Pozdrawiam WAS :):):)

    OdpowiedzUsuń