Składniki:
- 200g czarnego ryżu
- 1 nieduża cebula
- garść jarmużu
- 3-4 rzodkiewki
- 1 nieduża cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- około 2-3 łyżek kiełków z rzodkiewki
- około 1 łyżka soku z cytryny
- 1 dojrzały granat
- 1 papryczka chilli
- sól, oliwa
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez około 30 minut (ryż czarny gotuje się nieco dłużej niż biała odmiana).
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy, wsypujemy cebulę i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w pół-talarki cukinię, paprykę pokrojoną w paski, drobno posiekaną papryczkę chilli i podsmażamy około 4-5 minut. Doprawiamy solą, a następnie dodajemy pocięty jarmuż, wsypujemy także ugotowany wcześniej ryż. Podsmażamy jeszcze około 2-3 minuty.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy bardzo cienko pokrojoną rzodkiewkę, mieszamy.
Wykładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziarenkami granatu oraz kiełkami rzodkiewki (które uprzednio należy lekko podprażyć na suchej patelni).
Taki ryż sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięsa, ale także jako samodzielne danie.
Prosty przepis, ale coś w sobie ma ;) Bardzo lubię taką kuchnię, chętnie przetestuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło, dziękujemy i zachęcamy do wypróbowania ;-)
UsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy i również serdecznie pozdrawiamy :-)
UsuńMniam! Genialny pomysł na prosty obiadek:D
OdpowiedzUsuńMiło, że Ci się podoba :-)
UsuńCudowne kolorowe danie :) Pozdrawiam WAS :):):)
OdpowiedzUsuńDziękujemy baaaardzo :-)
Usuń