Pierożki z
kaszą jaglaną można przyrządzić w wersji wegetariańskiej, z samą kaszą, ale dla
nas są one świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa z bulionu czy rosołu. Zazwyczaj
zastanawiamy się, jak wykorzystać takie mięso, a w tych pierożkach sprawdzi się
ono znakomicie.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- ok. 300ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 1 1/2 szklanka kasz jaglanej
- mięso (u nas drobiowe) z bulionu - około 200g
- nieduża cebula
- 1 papryczka chilli
- nieduży pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, oliwę, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka chwil, owinięte w ściereczkę.
Przygotowujemy farsz. Kaszę płuczemy na sitku, a
następnie przelewamy gorącą wodą. Do garnka wlewamy 3,5 szklanki wody,
wsypujemy kaszę, mieszamy kilka razy, przykrywamy i odstawiamy na około 20 minut
na bardzo małym ogniu aby kasza się ugotowała. Po upływie tego czasu woda
powinna odparować, a w garnku pozostać gotowa kasza - kasza może nam się lekko
rozgotować, będzie wtedy bardziej kleista i łatwiej będzie z niej przygotować
farsz. Pozostawiamy ją do ostygnięcia.
Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę. Drobno
siekamy także papryczkę chilli. Na niewielkiej ilości oliwy, na patelni
podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy chilli oraz drobno posiekane
mięso. Całość podsmażamy około 5 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia,
dodajemy kaszę jaglaną, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą
i całość mieszamy.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego szklanką kółka. Na środek każdego
kładziemy łyżeczkę farszu, składamy na pół i zwijamy brzegi. Przygotowane
pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na wierzch.
My, po ugotowaniu dodatkowo obsmażyliśmy nasze pierogi, oraz podaliśmy je z sosem z sera blue (ser pleśniowy typu blue rozpuściliśmy w kąpieli wodnej).
My, po ugotowaniu dodatkowo obsmażyliśmy nasze pierogi, oraz podaliśmy je z sosem z sera blue (ser pleśniowy typu blue rozpuściliśmy w kąpieli wodnej).
Bardzo lubię pierogi :) W takiej wersji jeszcze nigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuńWarto spróbować ;-)
UsuńUwielbiam pierogi, więc zjem je w każdej wersji. Te wyglądają świetnie;)
OdpowiedzUsuńMy też uwielbiamy pierogi! dlatego szukamy różnych pomysłów, czym by je tu wypełnić :-)
UsuńPrzyznaję, że jeszcze nigdy nie jadłam pierogów z mięsem, ale myślę, że zakochałabym się w tej wersji:D
OdpowiedzUsuńNaprawdę nigdy nie jadłaś pierogów z mięsem??? O rany :-) W tych pierogach jednak przeważa smak kaszy, więc może nie jest to dobry przykład pierogów z mięsem, ale takie z mięsem koniecznie musisz spróbować! :-)
UsuńFajny pomysł z dodaniem kaszy :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńBardzo fajny przepis. Wygląda godnie i syto ;)
OdpowiedzUsuńO tak, są baaardzo syte :-) Polecam!
Usuń