Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 kostka masła (200g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg jabłek, np. papierówek, szarej renety
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i usypujemy z nich kopczyk. Na
środku robimy w wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder,
a także szczyptę soli. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną),
którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną
"grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je
do lodówki na około 2 godziny.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na cząstki.
Posypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka minut, aby puściły sok.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z
nich wałkujemy i wykładamy nią natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia
blaszkę. Robimy widelcem dziurki w kilku miejscach. Na cieście układamy jabłka
(odciśnięte z nadmiaru soku). Posypujemy je cynamonem.
Pozostałą część ciasta wałkujemy i wykrawamy z niego
paseczki, z których układamy na wierzchu ciasta dowolną krateczkę. Wierzch
ciasta możemy posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać cukrem brązowym
gruboziarnistym
Przygotowany jabłecznik wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180C i zapiekamy około 40 minut, aż do zrumienienia ciasta.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na
ciepło lub zimno, świetnie smakuje z gałką lodów bądź łyżką jogurtu
naturalnego.
Pięknie ozdobiona szarlota:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńTak jabłka zdecydowanie królują teraz w kuchni :)
OdpowiedzUsuńJesień to na nie najlepsza pora - można jeść na okrągło ;-)
Usuńuwielbiam taką nonszalancję w fotografii kulinarnej. Takie zdjęcia kryją za sobą jakąś historię; nie są jedynie ładnie wystylizowanym obrazkiem :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwie jesienne ciasto i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękujemy :-)
UsuńTen warkocz i kratka<3
OdpowiedzUsuń<3 :-)
UsuńJabłecznik wygląda obłędnie. Warkocz wyszedł idealny:)
OdpowiedzUsuńDziękujemyyyy ;-)
UsuńPysznie wygląda :-) I jak zawsze rewelacyjne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło, ślicznie dziękujemy :-)
UsuńPięknie wygląda, do takiego ciasta idealnie pasuje delikatna herbata jaśminowa na zdrowej filtrowanej wodzie :)
OdpowiedzUsuń