11/16/2016

11/16/2016

Drożdżowe ciasto orkiszowe z serem i orzeszkami



Składniki:
  • 50 dag mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła - należy je roztopić
  • szczypta soli
  • 400-500 g sera twarogowego półtłustego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • około 1/2 tabliczki białej czekolady

Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.

Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy dłońmi przez około 10 minut. Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Ser przeciskamy przez praskę, lub sitko. Dodajemy do niego jogurt i cukier. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy. Wykładamy na nie masę serową i zwijamy w rulon. Rulon tniemy na paski szerokości około 5-7cm tak, aby powstały "ślimaczki". Układamy je w tortownicy, serem do góry,  blisko siebie. Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi. Ciasto pieczemy w temp. 180C przez około 35-40 minut. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, a następnie polewamy wierzch cienkimi strużkami rozpuszczonej białej czekolady.


9 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis i piękne zdjęcie. Ale nie dokońca rozumiem "Układamy je w tortownicy, makiem do góry," skąd tu mak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, to oczywiście pomyłka - chodziło o ser (już poprawiliśmy) - chyba ten mak wziął się stąd, że dziś pieczemy rollsy z makiem ;-) i podczas pisania przepisu ten mak zawrócił nam w głowie ;-D dziękujemy za czujność i pozdrawiamy :-)

      Usuń
  2. www.100club.pl16 lis 2016, 14:11:00

    Pyszności. Tylko ja wybieram gorzką czekoladę :)
    www.100club.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe ciasta sprawiają mi chyba najwięcej frajdy przy pieczeniu, a jeszcze jak później kuchnia nimi pachnie, to obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy można użyć mąki razowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zamieniałabym jej w stosunku 1:1, raczej np. 25 dag mąki razowej + 25 dag orkiszowej albo pszennej, z samej razowej ciasto może wyjść bardzo "gliniaste". Powodzenia w wypiekach! :-)

      Usuń