Składniki:
- 50 dag mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki masła - należy je roztopić
- szczypta soli
- 400-500 g sera twarogowego półtłustego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
- około 1/2 tabliczki białej czekolady
Wykonanie:
Drożdże,
łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka,
odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy dłońmi przez około 10 minut. Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy dłońmi przez około 10 minut. Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Ser
przeciskamy przez praskę, lub sitko. Dodajemy do niego jogurt i cukier.
Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy. Wykładamy na nie masę serową i zwijamy w rulon. Rulon tniemy na paski szerokości około 5-7cm tak, aby powstały "ślimaczki". Układamy je w tortownicy, serem do góry, blisko siebie. Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi. Ciasto pieczemy w temp. 180C przez około 35-40 minut. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, a następnie polewamy wierzch cienkimi strużkami rozpuszczonej białej czekolady.
Ciekawy przepis i piękne zdjęcie. Ale nie dokońca rozumiem "Układamy je w tortownicy, makiem do góry," skąd tu mak ;)
OdpowiedzUsuńHehe, to oczywiście pomyłka - chodziło o ser (już poprawiliśmy) - chyba ten mak wziął się stąd, że dziś pieczemy rollsy z makiem ;-) i podczas pisania przepisu ten mak zawrócił nam w głowie ;-D dziękujemy za czujność i pozdrawiamy :-)
UsuńPyszności. Tylko ja wybieram gorzką czekoladę :)
OdpowiedzUsuńwww.100club.pl
Pysznie! ;-)
UsuńAż mi zaburczało w brzuchu! :3
OdpowiedzUsuńCacko kulinarne :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe ciasta sprawiają mi chyba najwięcej frajdy przy pieczeniu, a jeszcze jak później kuchnia nimi pachnie, to obłęd :)
OdpowiedzUsuńa czy można użyć mąki razowej?
OdpowiedzUsuńNie zamieniałabym jej w stosunku 1:1, raczej np. 25 dag mąki razowej + 25 dag orkiszowej albo pszennej, z samej razowej ciasto może wyjść bardzo "gliniaste". Powodzenia w wypiekach! :-)
Usuń