11/18/2016

11/18/2016

Warsztaty z Karolem Okrasą - promocja książki Kuchni Lidla "Kuchnia Polska"



Jakiś czas temu mieliśmy ogromną przyjemność wziąć udział w warsztatach prowadzonych z ramienia LIDL Polska, które odbyły się pod czujnym okiem Karola Okrasy. Jako, że warsztaty te stanowiły wstęp do promocji najnowszej książki, którą obecnie możemy dostać w Lidlu, warsztaty były w całości poświęcone kuchni polskiej. Lepszego mentora w kwestii naszej rodzimej kuchni, niż Karol Okrasa, chyba nie sposób znaleźć. Ten człowiek, to nie tylko wybitny kucharz z ogromnym doświadczeniem, ale także doskonały nauczyciel, który nie tylko dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem, ale także szalenie skutecznie potrafi zainspirować do własnych poszukiwań i eksperymentów.

Najnowsza książka Lidla, "Kuchnia Polska"  wg Karola Okrasy to pozycja wobec której żaden miłośnik książek kulinarnych nie przejdzie obojętnie: pięknie wydana, zdjęcia (jak zwykle) wprost urzekają, a dodatkową wartość artystyczną stanowią ilustracje Andrzeja Pągowskiego. 
Obecny trend w gotowaniu odwołuje się do lokalności. Kucharze na całym świecie w swych restauracjach dążą do tego, aby propagować rodzime produkty, bazując na ich lokalności oraz dbając o ich najwyższą jakość, zachęcają do tego, by spożywać to, co (nieraz dosłownie) mamy pod ręką, np. rośnie dziko na polach czy w lasach.
W książce "Kuchnia Polska" autorzy (bo poza Karolem Okrasą na kartach książki spotkamy się także z Gieno Mientkiewiczem, Grzegorzem Russakiem, czy Maią Sobczak) także zachęcają do tego, aby wykorzystywać w codziennym gotowaniu nasze rodzime produkty, które są przecież tak łatwo dostępne, a jednak tak często nie doceniamy ich wartości i odsuwamy je w cień na rzecz egzotycznych produktów. Nasi przewodnicy po kuchni polskiej pokazują nam jak gotować smacznie i zdrowo po polsku, korzystajmy więc z ich rad :-)
Szczegóły akcji, jak otrzymać książkę, znajdziecie TUTAJ.

A wracając do warsztatów, zrobiliśmy na nich dużo dymu - dosłownie. Za pomocą siana wędziliśmy polędwicę wołową, kilka rodzajów tatara, oraz m.in. śmietanę. Przygotowywaliśmy także placki ziemniaczane i zupę grzybową. Wszystkie te przepisy znajdziecie w książce na str.: 66, 148 i 216.














Kaczka wędzona na sianie:



Polędwica wołowa wędzona na sianie:



Przygotowania tatara z łososia:





Przygotowania placków ziemniaczanych:







Nasz team od zupy grzybowej - przy okazji pozdrawiamy Magdę, Paulinę i Ewę :-)











Efekty finalne przygotowanych potraw:









I oczywiście foteczka z Karolem ;-)



*wszystkie zdjęcia z warsztatów pochodzą ze zbiorów Lidl Polska

5 komentarzy:

  1. Warsztaty kulinarne prezentują się bardzo fajnie! Kocham atmosferę gotowania i najlepszy moment jest w czasie, gdy wszystkie aromaty unoszą się w kuchni! Książka musi być bardzo ciekawa. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspólne gotowanie daje ogromna frajdę :-) a książka jest genialna! (śmiem twierdzić, że najlepsza ze wszystkich, które dotychczas wyszły z Kuchni Lidla - a przecież wcześniejsze też były świetne :-))

      Usuń
  2. Warsztaty musiały być świetne!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ahhhh jak ja Ci zazdroszczę! ;-) Wspaniałe warsztaty!

    OdpowiedzUsuń