Składniki:
- 400g piersi z indyka - mielonej
- 100 g makaronu spaghetti
- 1/2 dyni makaronowej (około 500 g)
- 400 ml passaty pomidorowej
- 3 dojrzałe pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pęczek natki pietruszki lub świeża bazylia
- 1 papryczka chilli
- sól
- oliwa
Wykonanie:
Połówkę dyni kładziemy w brytfance, wkładamy do piekarnika i
zapiekamy około 40-60 minut, aż dynia zmięknie - wówczas jej miąższ powinno dać
się z łatwością rozdzielić widelcem. Powstaną z niego nitki, podobne do
makaronu. Skórę z dyni należy wówczas oddzielić od miąższu i usunąć.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy, dodajemy cebulę i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Wówczas na patelnię
dodajemy mięso z indyka, dodajemy także ziele angielskie, liście laurowe,
drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko
podsmażamy, aż mięso nabierze lekko brązowej barwy.
Nakłuwamy skórkę pomidorów, po czym parzymy je wrzącą wodą.
Zdejmujemy z nich skórkę. Usuwamy także szypułkę oraz pestki. Miąższ kroimy na
kawałki i dodajemy na patelnię z mięsem. Całość zalewamy passatą pomidorową.
Doprawiamy solą oraz opcjonalnie szczyptą cukru, aby przełamać kwaśny smak
pomidorów. Całość dusimy pod przykryciem
około 15 minut.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Na patelnię z sosem pomidorowym i mięsem dodajemy ugotowany
makaron oraz upieczoną i rozwarstwioną dynię. Całość mieszamy. Wierzch
posypujemy posiekaną natką pietruszki lub świeżą bazylią.
Mniam jak pysznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa dyni makaronowej, więc zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy smak, zupełnie odmienny od wszystkich innych odmian dyni - no i ta konsystencja miąższu - niesamowite warzywo, zdecydowanie polecamy wypróbowanie :-)
UsuńFajny pomysł na dynię :) Moja sobie jeszcze czeka w kuchni i się zastanawiam, czy zrobić spaghetti czy ją nafaszerować :)
OdpowiedzUsuńJa jestem za spaghetti ;-)
Usuń