Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ok. 300ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 1/2 pora
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 szklanka fasoli Mung
- 1/2 szklanki grzybów Mun
- opakowanie tofu (około 250g)
- 1 papryczka chilli
- sos sojowy
- oliwa
Wykonanie:
Fasolę Mung zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 3 godziny. Po tym
czasie odcedzamy ją, zalewamy świeżą wodą, w której gotujemy fasolkę (bez
przykrycia) około 30-40 minut (aż stanie się miękka). Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, oliwę, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka chwil, owinięte w ściereczkę.
Przygotowujemy farsz. Grzyby Mun zalewamy wrzącą wodą i
odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie gotujemy je w wodzie, w której się
moczyły, przez około 10-15minut. Odcedzamy.
Pora siekamy w drobne pół-talarki. Cukinię kroimy w drobną
kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy. Wsypujemy pokrojonego pora, oraz cukinię.
Smażymy przez około 5 minut, aż cukinia lekko zmięknie. Następnie dodajemy
bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli, ugotowane i drobno pokrojone grzyby
Mun, ugotowaną wcześniej fasolę Mung oraz pokrojone w drobną kostkę tofu. Podsmażamy
całość około 10 minut, co chwilę mieszając. Na koniec całość zalewamy około 1/3
szklanki sosu sojowego. Ponownie mieszamy, a następnie studzimy farsz.
Gdy farsz nie jest już gorący, cienko wałkujemy przygotowane
wcześniej ciasto na pierogi, wykrawamy z niego szklanką kółka. Na środek
każdego kładziemy łyżeczkę farszu, składamy na pół i zwijamy brzegi.
Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na
wierzch. Po ugotowaniu obsmażamy je na patelni, na złoty kolor. Podajemy z
sosem sojowym.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo zachęcająco,na pewno spróbuję!
Pozdrawiam serdecznie
Angie
Zachęcamy ;-)
UsuńMniam! Świetne, orientalne smaki:D
OdpowiedzUsuńOd pewnego czasu chodziła za nami jakaś orientalna wersja pierożków i tak to właśnie wyszło ;-)
UsuńBardzo lubię azjatycką kuchnię :)
OdpowiedzUsuńMy także ;-)
Usuń