11/20/2016

11/20/2016

Wege-obiad: pierożki po azjatycku z tofu, cukinią, fasolą Mung i grzybami Mun




Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 300ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1/2 pora
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 szklanka fasoli Mung
  • 1/2 szklanki grzybów Mun
  • opakowanie tofu (około 250g)
  • 1 papryczka chilli
  • sos sojowy
  • oliwa


Wykonanie:
Fasolę Mung zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 3 godziny. Po tym czasie odcedzamy ją, zalewamy świeżą wodą, w której gotujemy fasolkę (bez przykrycia) około 30-40 minut (aż stanie się miękka).  Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, oliwę, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka chwil, owinięte w ściereczkę.

Przygotowujemy farsz. Grzyby Mun zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie gotujemy je w wodzie, w której się moczyły, przez około 10-15minut. Odcedzamy.
Pora siekamy w drobne pół-talarki. Cukinię kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy. Wsypujemy pokrojonego pora, oraz cukinię. Smażymy przez około 5 minut, aż cukinia lekko zmięknie. Następnie dodajemy bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli, ugotowane i drobno pokrojone grzyby Mun, ugotowaną wcześniej fasolę Mung oraz pokrojone w drobną kostkę tofu. Podsmażamy całość około 10 minut, co chwilę mieszając. Na koniec całość zalewamy około 1/3 szklanki sosu sojowego. Ponownie mieszamy, a następnie studzimy farsz.
Gdy farsz nie jest już gorący, cienko wałkujemy przygotowane wcześniej ciasto na pierogi, wykrawamy z niego szklanką kółka. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę farszu, składamy na pół i zwijamy brzegi. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na wierzch. Po ugotowaniu obsmażamy je na patelni, na złoty kolor. Podajemy z sosem sojowym.


6 komentarzy: