Składniki:
- 5-6 bułeczek do burgerów
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 nieduża cukinia
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- około 10 pieczarek
- około 10 sztuk zielonych oliwek
- 300ml passaty pomidorowej
- roszponka lub rukola
- ulubiony ser
- sól, pieprz
- papryka w proszku ostra i słodka
- papryczka chilli
- 2 listki laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- oliwa
Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy wraz z chilli. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i wsypujemy na nią cebulę z chilli. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli.
Wówczas na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, oraz pieczarki pokrojone
w pół-plasterki, podsmażamy około 5 minut. Następnie na patelnię dodajemy
passatę pomidorową, dodajemy czerwoną fasolę, kukurydzę, pokrojone oliwki. W
razie potrzeby doprawiamy solą. Dodajemy także listki laurowe oraz ziele
angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając przez
około 20 minut.
Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą,
pieprzem, oraz paprykami w proszku. Grillujemy na patelni grillowej, na
niewielkiej ilości oliwy, z dwóch stron (po około 3-4 minuty z każdej).
Na patelni grillowej podgrzewamy także przekrojone na pół bułki.
Składamy burgery: na podgrzany spód bułki kładziemy nieco
sałaty (rukoli lub roszponki), plaster sera, następnie kawałek grillowanej
piersi z kurczaka oraz łyżkę meksykańskiej salsy. Przykrywamy wierzchnią
częścią bułki. Aby burger nie "rozpadł się" w jego środek możemy
włożyć patyczek do szaszłyków lub mały nożyk.
Jak to wygląda apetycznie! Szczególnie te podgrillowane bułeczki :) U mnie na blogu trwa właśnie Linkowe Party - zapraszam Was do dodania przepisu :)
OdpowiedzUsuńDzięki, w takim razie dołączamy do akcji ;-)
UsuńCudo na talerzu <3
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńZ takimi dodatkami to musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńByło, a jakże ;-)
UsuńPrzepis super, uwielbiam pikantne potrawy! Burgery wyszły świetne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń